ÜRO inimõiguskomitee toetab Kataloonia separatiste

Copy
Kataloonia parlamendi juht Laura Borras (keskel).
Kataloonia parlamendi juht Laura Borras (keskel). Foto: Paco Freire / SOPA / ZUMA / Scanpix

Hispaania rikkus endiste Kataloonia valitsus- ja parlamendiliikmete poliitilisi õigusi, leidis ÜRO inimõiguskomitee täna.

Komitee vaatas läbi 2017. aastal Kataloonia iseseisvuspüüetes osalemise eest mässule õhutamises süüdi mõistetud nelja poliitiku kaebuse ja leidis, et Hispaania rikkus nende õigusi.

Poliitikute ametist kõrvaldamise otsus ei olnud põhjendatud ja sellel ei olnud objektiivset alust, leidis inimõiguskomitee.

Kataloonias valitseb tänini vastasseis Madridi keskvalitsuse ja iseseisvuslaste vahel, kelle kontrolli all on regionaalvalitsus ja -parlament.

ÜRO inimõiguskomitee koosneb 18 sõltumatust eksperdist, kes jälgivad, kuidas riigid täidavad oma kodanike õiguste ja inimõiguste kohustusi.

Komitee vaatas läbi endise Kataloonia asepresidendi Oriol Junquerase ning kolme eksministri Josep Rulli, Raul Romeva ja Jordi Turulli kaebuse.

Kõik neli anti kohtu alla iseseisvusreferendumi ja 2017. aastal Kataloonia iseseisvuse väljakuulutamiseni viinud sündmustest osavõtmise eest. Junquerasele ja kolmele ministrile esitati süüdistus üleskutses vägivaldsele ülestõusule põhiseadusliku korra vastu, ütles komitee.

2018. aastal juulis peatati nende volitused parlamendiliikmetena, ehkki kohus ei olnud neid veel süüdi mõistnud. Nad väidavad, et sellega rikuti nende poliitilisi õigusi rahvusvahelise lepingu järgi, mille täitmist valvab ÜRO inimõiguskomitee.

2019. aastal mõisteti Kataloonia poliitikud süüdi mässule õhutamises, mis ei kätke endas vägivalla kasutamist, ja nende parlamendivolitused taastati.

2021. aastal andis sotsialistist peaministri Pedro Sánchese valitsus 13 aastaks vangi mõistetud meestele armu, et tõmmata lahkhelidele Kataloonia valitsusega joon alla ja avada tee kõnelustele.

«Valitud ametnike volituste peatamise otsus peab tuginema selgelt ja arusaadavalt seadustel, mis annavad poliitiliste õiguste piiramiseks põhjendatud ja objektiivse aluse,» teatas inimõiguskomitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles