EL-i ministrid nõustusid peatama viisalihtsustuslepingu Venemaaga (12)

Copy
Josep Borrell (vasakul).
Josep Borrell (vasakul). Foto: IMAGO/Janine Schmitz/photothek.de / SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid nõustusid täna peatama 2007. aastal sõlmitud viisalihtsustuslepingu Venemaaga, ütles EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell.

«Oleme näinud Venemaalt naaberriikidesse piiriületuste arvu olulist kasvu, see on muutumas turvariskiks,» selgitas Borrell. 

Ministrid olid Prahas üksmeelel, et Venemaaga ei saa enam läbi käia «nagu vanasti» ning et leping tuleks täielikult peatada, ütles Borrell.

Leppe peatamine teeb Vene kodanikele Schengeni viisa saamise raskemaks ja see hakkab võtma rohkem aega, märkis ta.

«See vähendab märkimisväärselt EL-i liikmesriikide väljastatavate uute viisade arvu,» ütles Borrell.

Järeleandmisena idapoolsetele liikmesriikidele, kes nõudsid rangemaid meetmeid, lubatakse Venemaaga piirnevatel riikidel võtta riiklikul tasandil meetmeid Euroopa Liitu sisenemist piirata.

Samas lisas Borrell, et mis tahes meetmed peavad vastama EL-i Schengeni ala reeglitele ja on oluline, et Vene kodanikuühiskonna liikmed saaksid endiselt blokki siseneda.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola teatasid enne kohtumist, et kaaluvad Vene kodanikele reisikeelu kehtestamist, kui EL tervikuna seda ei tee.

AFP käsutusse jõudnud ühisavalduse kohaselt ütlesid riigid, et viisalihtsustusleppe peatamine on «oluline esimene samm».

«Kuid me peame järsult piirama väljastatavate viisade arvu, eelkõige turistiviisade oma, et vähendada Vene kodanike voolu Euroopa Liitu ja Schengeni alale,» lisasid nad.

Avalduses märgiti, et erand tuleks teha dissidentidele ja teistel humanitaarjuhtumitel.

«Kuni sellised meetmed EL-i tasandil vastu võetakse, kaalume riiklikul tasandil ajutist viisakeeldu või piiriületuse piiramist Vene kodanikele, kellel on EL-i viisa,» seisis avalduses.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles