Ministeerium: Trump peitis FBI uurijate eest salastatud dokumente (2)

Copy
Endine USA president Donald Trump.
Endine USA president Donald Trump. Foto: David Dee Delgado / Reuters / SCANPIX

Donald Trumpi Florida kodust leitud ülisalajasi dokumente varjati tõenäoliselt eesmärgiga tõkestada Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurimist, teatas USA justiitsministeerium uues kohtuavalduses.

Teisipäeva õhtul esitatud avaldus sisaldab seni kõige üksikasjalikumat põhjendust Trumpi Mar-a-Lago kodu puistamisele, mis korraldati, kui võimud olid läbi vaadanud seni tagastatud salajased toimikud.

Avaldus näib täpsustavat, et prokurörid tahavad teha kindlaks, kas Trump või mõni talle lähedalseisev isik võttis kasutusele kuritegelikke meetmeid, et takistada föderaalagentide ligipääsu ekspresidendi valduses olnud saladokumentidele.

FBI avastas enne reidi korraldamist «mitmest allikast pärinevaid tõendeid», mis osutasid, et Mar-a-Lagos on endiselt salastatud dokumente, seisis avalduses.

«Valitsus avastas ka tõendeid, et valitsustoimikuid tõenäoliselt varjati ja omastati... ja et seda tehti tõenäoliselt valitsuse juurdluse tõkestamiseks,» lisas ministeerium.

Föderaalagendid leidsid 8. augustil läbiotsimise käigus niivõrd tundlikku materjali, et «isegi läbivaatamist teostanud FBI vastuluure töötajad ja justiitsministeeriumi prokurörid vajasid täiendavat juurdepääsuluba, et nad saaksid teatud dokumente vaadata», öeldi kohtuavalduses.

Valgesse Majja 2024. aasta valimistel tagasi pürgida ihkav Trump on FBI haarangu teravalt hukka mõistnud, nimetades ministeeriumi samme «nõiajahiks».

FBI haarangu tingisid jaanuaris rahvusarhiivi (NARA) laekunud 15 kasti toimikuid, mis olid Valgest Majast ebakorrektselt välja viidud. Kastidest leiti leiti 67 konfidentsiaalset, 92 salajast ja 25 ülisalajast dokumenti.

Justiitsministeeriumi värske avalduse kohaselt takistas ekspresident FBI ligipääsu antud kastidele, kui need olid NARA-le üle antud.

Lisaks juurdlustele New Yorgis, mis on seotud tema ettevõtlustegevusega, seisab Trump silmitsi ka juurdlusega tema katsetesse muuta 2020. aasta novembris peetud presidendivalimiste tulemusi ning tema toetajate 2021. aasta 6. jaanuari rünnakut Kapitooliumile.

Esindajatekoda esitas Trumpile kui ekspresidendile seoses jaanuarirünnakutega ametlikud süüdistused, ent hiljem mõistis senat ta õigeks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles