Kui läänes meenutati 91-aastasena surnud Nõukogude Liidu viimast liidrit Mihhail Gorbatšovi kui külma sõja rahumeelse lõpu peamist arhitekti, siis Venemaal süüdistavad paljud teda endiselt kommunistliku riigi kokkuvarisemises ja järgnenud majandusraskustes.

Moskva tänavatel kõlas aga Gorbatšovi pärandist rääkides korduvalt sõna «reetur». Üks neist, kes seda pruukis, oli 70-aastane Vladimir Zavkov. «Minu jaoks on ta mingit sorti kirjaoskamatu poliitik, kes lasi suurel riigil koost laguneda. Ja kõik hea, mida ta ehk tegi, on sellega tühistatud,» ütles pensionär uudisteagentuurile AFP.

Paljud venelased usuvad, et poleks Gorbatšov Nõukogude Liitu reformima hakanud, poleks riik lagunenud ja nad oleks pääsenud keerulistest 1990. aastatest. «Me ehk polnud toona rikkad, aga meile oli tagatud töö,» lausus eile 67-aastane Tatjana Silajeva, kes enda sõnul hindab Gorbatšovi väga negatiivselt. «Ta tegi heateo Ameerika Ühendriikidele – ta lasi meie riigil laguneda. Ja meie jaoks osutus ta täielikuks reeturiks.»

Kommentaarid
Copy