Alaska ainsa koha USA esindajatekojas võitis põlisrahva esindaja

Copy
Mary Peltola – esimene Alaska põlisrahva liige esindajatekojas.
Mary Peltola – esimene Alaska põlisrahva liige esindajatekojas. Foto: KERRY TASKER/Reuters/Scanpix

Alaska ainsa koha USA esindajatekojas võitis erakorralistel valimistel demokraat Mary Peltola, kellest saab esimene Alaska põlisrahva liige esindajatekojas, selgus eile avaldatud tulemustest.

Peltola, kes tähistas eile 49. sünnipäeva, on yup'iki põlisrahva liige. Ta on ka esimene naine, kes on valitud Alaska osariigist USA esindajatekotta. «Arvan, et teist sellist sünnipäeva nagu täna ei saa olema,» ütles ta oma võitu kommenteerides.

Valimised peeti 16. augustil ning tulemused avaldati 15 päeva hiljem, et kohale jõuaksid ka väljaspool Ühendriike antud hääled. Osariigi valimisametnikud plaanivad kinnitada tulemused homseks.

Peltola täidab vabariiklase Don Youngi ametiaja viimased kuud. 49 aastat Alaskat USA esindajatekojas esindanud Young suri tänavu märtsis.

Peltola edestas valimistel teiste seas endist vabariiklasest kuberneri Sarah Palini, kes püüdis naasta poliitilisele areenile selles osariigis.

Uus jõukatsumine on kavas novembri vahevalimistel, kus lisaks Peltolale ja Palinile taotleb kaheaastast ametiaega ka Alaska kunagise rahvaesindaja, vabariiklase Nick Begichi samanimeline lapselaps. Begich taotles 1972. aastal tagasivalimist USA esindajatekotta, kui tema lennuk jäi kadunuks. Ta kuulutati hiljem surnuks ning Young valiti 1973. aastal sellele kohale.

Alaska senaatorid, vabariiklased Lisa Murkowski ja Dan Sullivan õnnitlesid Peltolat võidu puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles