Hiina: ÜRO Xinjiangi raport on Pekingi-vastane poliitiline tööriist

Copy
Uiguuridest meeleavaldajad mullu 1. oktoobril Istanbulis nõuavad Hiina vägivalla peatamist.
Uiguuridest meeleavaldajad mullu 1. oktoobril Istanbulis nõuavad Hiina vägivalla peatamist. Foto: DILARA SENKAYA / REUTERS / SCANPIX

Hiina teatas neljapäeval, et ÜRO kaalukas raport võimalike inimsusevastaste kuritegude kohta Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas on Pekingi-vastane poliitiline tööriist.

«Raport on väärinformatsiooni segapuder ja see on poliitiline tööriist, mida Lääs kasutab strateegiliselt Hiina vastu,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin. Wangi sõnul on ÜRO inimõigusbüroo (OHCHR) kõrilõikaja ning USA ja Lääne kaasosaline.

Tema hinnangul on OHCHR juba langenud kõrilõikaja (tasemele) ning on USA ja Lääne kaasosaline, mis seisab vastu «laialdasele enamusele arenevatest maadest».

Pikalt viibinud raport avaldati kolmapäeva hilisõhtul vaid mõni minut enne seda, kui ÜRO inimõiguste juht Michelle Bachelet lahkus ametist. Maailmaorganisatsioon teatas juba varem päeval, et Bachelet avaldab Pekingi survest hoolimata kauaoodatud raporti inimõigusrikkumistest piirkonnas.

«Uiguuride ja teiste valdavalt moslemitest koosnevate vähemuste liikmete meelevaldse ja diskrimineeriva kinnipidamise ulatus ja kasutatavate põhiõiguste piiramine võib kujutada endast rahvusvahelisi inimsusevastaseid kuritegusid,» seisis raportis muu hulgas.

Raportis hoiatati ühtlasi, et süüdistused piinamises ja sunniviisilise meditsiinilise ravi rakendamise kohta piirkonnas on usutavad ning sealne olukord nõuab kiiret rahvusvahelist tähelepanu.

«Süüdistused piinamise või väärkohtlemise mustrite kohta, sealhulgas sunniviisilise meditsiinilise ravi ja halbade kinnipidamistingimuste kohta, on usaldusväärsed. Olukord Xinjangis nõuab kiiret rahvusvahelise üldsuse tähelepanu,» kirjutati ülevaates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles