HRW: Vene sõjaväelased küüditavad Ukraina tsiviilelanikke (1)

Copy
Vene sõjaväelane Ukrainas Mariupolis 30. augustil 2022.
Vene sõjaväelane Ukrainas Mariupolis 30. augustil 2022. Foto: YURI KOCHETKOV/EPA/Scanpix

Vene okupatsiooniväe sõdurid küüditavad sõjategevuse eest põgenevaid Ukraina tsiviilelanikke oma kontrolli alustele aladele, öeldakse inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) täna ilmunud raportis.

Küüditamine on tõsine sõjaseaduste rikkumine, mis võib küündida sõjakuritegude ja inimsusvastaste kuritegudeni, ütles HRW.

Organisatsioon vestles 54 Venemaale läinud inimesega või inimestega, kes tundsid kedagi, kes on sinna läinud. Mõned neist olid aidanud ukrainlasi, kes püüdsid pärast Vene väe Ukrainasse tungimist Venemaalt põgeneda.

Paljud küüditatud elasid Mariupolis, mille Vene sõdurid pika ja laastava piiramise järel vallutasid. Teised elasid Ida-Ukrainas Harkivi oblastis.

«Muidugi oleksime me kasutanud võimalust Ukrainasse minna, kui oleksime saanud,» ütles üks Mariupolist ära viidud naine HRW-le. «Aga meil ei olnud mingit valikut, mingit võimalust Ukraina aladele minna,» lisas ta.

«Ukraina tsiviilelanikke ei tohi jätta muu võimaluseta kui minna Venemaale,» ütles Human Rights Watchi kriisi- ja konfliktiuurija Belkis Wille, kes on üks raporti autoreist.

Teel Venemaa kontrolli all olevatele aladele tuli ukrainlastel läbi teha kohustuslik julgeolekuläbivaatus ehk «filtratsioon», mis seisnes biomeetriliste andmete ja sõrmejälgede võtmises, keha ja isiklike asjade läbiotsimises.

Filtratsiooniprotsess sellises ulatuses ja süstemaatliselt on karistav ja solvav, leiab HRW. Sel ei ole juriidilist põhjendust ning see on selge privaatsuse rikkumine.

«Inimeste ajamine Venemaa okupeeritud aladele ja edasi Venemaale ilma nende nõusolekuta peab otsekohe lõppema,» ütles Wille.

HRW saatis oma uurimistöö tulemused koos küsimustega 5. juulil Vene võimudele, kuid ei ole seni vastust saanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles