Venemaa alustas Kaug-Idas suuri sõjaväeõppusi (1)

Copy
Ühisõppuse Vostok-2022 avatseremoonia Venemaal Primorje krais Sergejevski polügoonil 31. august 2022.
Ühisõppuse Vostok-2022 avatseremoonia Venemaal Primorje krais Sergejevski polügoonil 31. august 2022. Foto: Venemaa kaitseministeerium/EPA/Scanpix

Venemaal Kaug-Idas algasid neljapäeval suured sõjaväeõppused Vostok-2022, millest võtavad osa ka sõbralikud riigid, teiste hulgas Hiina.

Strateegilised õppused Vostok-2022 kestavad 7. septembrini mitmel Ida sõjaväeringkonna polügoonil ja idaranniku vetes.

Õppuste aktiivne faas algas neljapäeva hommikul lahingulennukite ja lennukitõrjeüksuste drilliga ja miinitõrjesimulatsiooniga Jaapani meres, ütles Vene kaitseministeerium.

Moskva teatel võtab õppustest osa üle 50 000 sõjaväelase ja üle 5000 üksuse sõjavarustust, seal hulgas 140 lennumasinat ja 60 laeva.

Osalejate hulgas on mitu Venemaa naaberriiki, aga ka Süüria, India ja Hiina.

Samalaadsed õppused olid viimati 2018. aastal.

Õppus viiakse läbi Venemaa kindralstaabiülema armeekindral Valeri Gerassimovi juhtimisel.

Hiina kaitseministeerium kinnitas augustis, et võtab osa, ehkki ei täpsustanud, kui palju sõjaväelasi ta kohale saadab.

Peking rõhutas, et nende osalemine ühisõppustel ei ole seotud «hetke rahvusvahelise ja regionaalse olukorraga», viidates sellega peamiselt Venemaa agressioonisõjale Ukrainas ja pingetele Taiwani ümber.

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril, on Moskva püüdnud tihendada sidemeid paljude riikidega nii Aafrikas, Lõuna-Ameerikas kui Aasias, eriti aga süvendanud strateegilist partnerlust Hiinaga.

Moskva avaldas oodatult täielikku solidaarsust Pekingiga augusti alguses, kui Taiwani ehk Hiina Vabariiki külastas USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi. See ajas mõistagi raevu Hiina, mis peab iseseisvat saareriiki oma territooriumiks ning on korduvalt öelnud, et võtab ühel päeval selle tagasi kas või jõuga. Nii korraldaski Peking vastuseks Pelosi visiidile seninägematu ulatusega sõjaväelised õppused.

USA välisministeerium hindas olukorda tasakaalukalt, öeldes, et ehkki Hiina ja Venemaa üha soojemad suhted õõnestavad üleilmset julgeolekut, ei lugenud Washington õppustest välja midagi erilist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles