JAANUS PIIRSALU ⟩ Ivan Safronov – sündinud ajakirjanik, kelle elu FSB tahab hävitada

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Ivan Safronov kohtus.
Ivan Safronov kohtus. Foto: Jevgenia Novoženina/Reuters/Scanpix

Ma tunnen Venemaal absurdsete süüdistustega kohtu alla antud Ivan Safronov juuniori aastaid, enam-vähem sellest ajast, kui ta asus tööle Kommersandis. Töötasin sel ajal Moskvas korrespondendina ja suhtlesin palju Moskva suurimate lehtede ajakirjanikega, et nii kontakte leida ning taustu teada saada.

Ametnikega ja üldse vähegi kõrgemal positsioonil inimestega oli mul tollal Moskvas raske kontakti saada, sest neile oli Eesti ajakirjanik kolmandajärguline tegelane. Kuni 2010ndate keskpaigani töötas Moskvas väga palju välisajakirjanikke. Ametnike ja muude allikate (kuigi oli ka erandeid) jaoks oli huvitavam ja tähtsam suhelda laiema levikuga meediaga, kui oli seda eestikeelne ajakirjandus. Nii jäidki taustateadmiste korjamiseks üle peamiselt hästiinformeeritud ajakirjanikud ja Moskva arvukate mõttekodade analüütikud.

Ma igaks juhuks ei hakka kirjutama, kas ja kui palju Ivan mind aitas, aga õlut sai temaga vahel joodud. Ivan on üks mu sellistest kolleegidest, kelle kohta võib öelda, et ta on ajakirjanikuks sündinud. Meil on üsna sarnased põhimõtted. Näiteks leidsime ühise keele selles, et hea ajakirjanik saab korraga olla vaid ajakirjanik, mitte ei ole seejuures veel võitlev opositsionäär või inimõiguste kaitsja või heategevusaktivist või mingi muu aktivist jne. Kui tahad olla keegi neist, siis ära ole ajakirjanik. Nendest vestlustes tuli ka selgelt välja, et suuremat oma riigi patriooti annab otsida, kuigi Ivan polnud nõus paljude asjadega, mis Venemaal toimusid.

Safronovile otsuse langetamise päevast, 5. septembrist 2022 saab Venemaa professionaalse ajakirjanduse matusekuupäev.

FSB sai väga hästi aru, et Moskva pärisajakirjanike paikapanemiseks tuli välja valida keegi, keda ajakirjanikud ise hindavad tema kõrge professionaalsuse pärast. Ivan Safronovi suhtes algatati kriminaalasi, teda hoitakse juba kaks aastat vahi all (samas Lefortovo vanglas, kus istus ka Eston Kohver) ning ähvardatakse 24 aastaks vangi mõista (mis oleks Venemaal omalaadne rekord riigireetmise eest!) puhtalt sellepärast, et ta on väga kõrgel tasemel proff.

Pärast lühikese vahega lahkumist Kommersandist (kevadel 2019) ja Vedomostist (kevadel 2020) sai ta aru, et ei saa kuskil teha sellisel tasemel ajakirjandust, nagu ta oskas, ning läks sõna otseses mõttes paremaid aegu ootama Roskosmosesse. Tänaseks on kõigile selge, et paremaid aegu enam praegusel Venemaal ei tule. Ivani juhtum on lihtsalt järjekordne jõhker näide selle kohta. Ivaniga toimuv on üks lüli sellest ketist, mis viis sõjani Ukrainas. Selle lüli eesmärk oli ja on professionaalse ajakirjanduse lõplik hävitamine Venemaal. Safronovile otsuse langetamise päevast, 5. septembrist 2022 saab Venemaa professionaalse ajakirjanduse matusekuupäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles