Blinken: Hiina tuleb uiguuride kohtlemise eest vastutusele võtta (3)

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: AP/Jacquelyn Martin

USA välisminister Antony Blinken ütles neljapäeval, et kauaoodatud ÜRO aruanne kinnitab veel kord Ühendriikide seisukohta, et Hiina on uiguuride vastu toime pannud genotsiidi ja kutsus üles Pekingit selle eest vastutusele võtma.

«See raport süvendab ja kinnitab meie tõsist muret jätkuva genotsiidi ja inimsusevastaste kuritegude pärast, mida Hiina valitsusasutused uiguuride vastu toime panevad,» ütles Blinken ametlikus avalduses.

Blinken lisas, et USA tervitab olulist raportit, mis avaldati mõni minut enne seda, kui ÜRO inimõiguste juht Michelle Bachelet, keda Washington hiljuti Hiina-visiidi eest tugevalt kritiseeris, ametist lahkus.

«Me jätkame Hiina vastutusele võtmist ja kutsume sealseid võime üles vabastama ebaõiglaselt kinnipeetud isikud, andma aru kadunutest ning võimaldama sõltumatutel uurijatel täielikku ja takistamatut juurdepääsu Xinjiangile, Tiibetile ja kogu Hiina Rahvavabariigile,» jätkas välisminister.

Hiina teatas neljapäeval, et ÜRO kaalukas raport võimalike inimsusevastaste kuritegude kohta Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas on Pekingi-vastane «poliitiline tööriist».

«Raport on väärinformatsiooni segapuder ja see on poliitiline tööriist, mida Lääs kasutab strateegiliselt Hiina vastu,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin.

«Teie mainitud niinimetatud kriitiline aruanne on kõigepealt USA ja mõnede lääne jõudude kavandatud ja ette valmistatud, see on täiesti ebaseaduslik ja kehtetu,» rääkis Wang neljapäevasel pressibriifingul.

Wangi sõnul on ÜRO inimõigusbüroo (OHCHR) «kõrilõikaja ning USA ja Lääne kaasosaline».

OHCHR on «juba langenud kõrilõikaja (tasemele) ning on USA ja Lääne kaasosaline», mis seisab vastu «laialdasele enamusele arenevatest maadest», süüdistas ta.

Pikalt viibinud raport avaldati kolmapäeva hilisõhtul vaid mõni minut enne seda, kui ÜRO inimõiguste juht Michelle Bachelet lahkus ametist. Maailmaorganisatsioon teatas juba varem päeval, et Bachelet avaldab Pekingi survest hoolimata kauaoodatud raporti inimõigusrikkumistest piirkonnas.

Siiski ei nimetata Hiina tegevust Xinjiangis genotsiidiks, nagu on teinud mitmed USA ja teiste lääneriikide parlamentide liikmed.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles