Saksamaa ja Iisrael meenutavad koos Müncheni olümpia veresauna

BNS
Copy
Mälestustahvel hukkunud sportalstele.
Mälestustahvel hukkunud sportalstele. Foto: imago/HRSchulz/SCANPIX

Iisraeli ja Saksamaa presidendid meenutavad üheskoos 50 aasta eest Müncheni olümpiamängude ajal toimunud terrorirünnakut, milles hukkus 11 Iisraeli sportlast.

Umbes 70 sugulast ja ohvrit koguneb tuleval esmaspäeval toimuvale mälestustseremooniale, ütles AFP-le Ankie Spitzer, kelle abikaasa André Spitzer rünnakus tapeti.

Pikalt kavandatud tseremooniat ähvardas läbikukkumine ja ohvrite sugulaste boikott tüli tõttu, mis puhkes hukkunute sugulaste ja Saksamaa vahel seoses kannatuste kompenseerimisega.

Lõpuks teatas Saksamaa kolmapäeval viimasel hetkel saavutatud kokkuleppest «ajaloolise selgituse, tunnustamise ja hüvitamise kohta», milleks eraldatakse 28 miljonit eurot.

Sellega tunnistab Saksamaa oma vastutust ning kohutavaid kannatusi, mida rünnak põhjustas ohvritele ja nende lähedastele, märkisid ühisavalduses Saksa president Frank-Walter Steinmeier ja tema Iisraeli ametivend Isaac Herzog.

«See lepe ei saa parandada haavasid, kuid sellega avatakse teineteisele uks,» laususid presidendid.

Leppe kohaselt maksab Saksamaa ohvrite peredele kannatuste eest 28 miljonit eurot. Lisaks avalikustab riik pantvangidraama ja ebaõnnestunud päästeoperatsiooniga seotud dokumendid.

Viiekümne aasta eest 5. septembril tungisid kaheksa Palestiina terrorirühmituse Must September liiget Iisraeli sportlaste korterisse olümpiakülas, lasid kaks inimest maha ja võtsid üheksa pantvangi, nõudes 232 palestiina vangi vabastamist.

Lääne-Saksamaa politsei päästeoperatsioon ei õnnestunud ning kõik pantvangid koos viie pantvangivõtja ja ühe politseinikuga hukkusid.

Tseremoonia leiab aset Fürstenfeldbrucki õhuväebaasi juures Münchenist läänes, kus toonane pantvangivõtmine oma traagilise lõpuni jõudis. Hukkunute sugulased loodavad, et Steinmeierist saab esimene Saksa riigipea, kes võtab avalikult vastutuse veresaunani viinud ebaõnnestumiste pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles