NASA kuuraketi starti koguneb vaatama kuni 400 000 inimest

Copy
NASA kuurakett on stardiks valmis.
NASA kuurakett on stardiks valmis. Foto: Kevin Dietsch/Getty Images/AFP / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA kuuraketi uut starti koguneb täna Florida osariigi rannikule vaatama kuni 400 000 inimest.

Start peaks aset leidma kell 14.17 (21.17 Eesti aja järgi). Vajaduse korral võidakse see edasi lükata kuni kaks tundi.

Kennedy kosmosekeskus on avalikkusele suletud, kuid inimesed võivad kohalikes randades viibides näha kõige võimsamat raketti, mida NASA on kunagi kosmosesse saatnud.

Esmaspäeval, kui esimene start tehnilistel põhjustel viimasel hetkel tühistati, kogunes Brevardi maakonda 100 000 - 200 000 pealtvaatajat.

Laupäeval oodatakse kaks korda suuremat vaatajaskonda.

SpaceX-i esimest mehitatud lendu 2020. aastal kogunes vaatama 220 000 inimest.

Artemis 1 katselennu esimene faas ehk lend ümber Kuu on osa ambitsioonikast kosmoseprogrammist eesmärgiga jõuda lõpuks välja Marsile.

Viimati astusid astronaudid Kuu pinnale 50 aasta eest, kui kosmosesse lendas Apollo 17 missioon.

Kosmosestardisüsteemi (Space Launch System) 98-meetri kõrgune rakett on seni võimsaim NASA ehitatud kanderakett, mis viib inimtühja meeskonnakapsli Kuu orbiidile poolsada aastat pärast NASA Apollo programmi, millega maandus Kuule 12 astronauti.

Astronaudid võivad naasta Kuule juba mõne aasta pärast, kui praegune kuus nädalat kestev katselend õnnestub.

Orioni-nimelisse kapslisse kinnitatakse kolm mannekeeni, mille eesmärk on mõõta vibratsiooni, kiirendust ja kiirgust, mis on üks suuremaid ohte inimestele avakosmoses. Ainuüksi kapslisse on paigaldatud üle tuhande erineva anduri.

Kui katselend õnnestub, võib varemalt 2024. aastal lennata Kuu orbiidile neli astronauti. Kuule maandumine jääb aga sellest järgmise lennu osaks 2025. aastal.

NASA võtab eesmärgiks vaadelda lähemalt Kuu seniuurimata lõunapoolust, kus püsivalt varjus paiknevad kraatrid võivad sisaldada jääd, mida astronaudid saaksid tulevikus kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles