Gorbatšov saadetakse viimsele teekonnale Putinita

Copy
Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov.
Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov. Foto: Sepp Spiegel/Ropi/Zuma

Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov saadetakse täna viimsele teekonnale, kuid ilma riiklike matuste ja president Vladimir Putini osavõtuta.

Kuna Venemaa on Ukraina sõja tõttu isolatsioonis, et ole matusetalitusele oodata ka välisriikide liidreid.

Gorbatšovi matusetseremoonia viiakse läbi Moskva ametiühingute maja sammassaalis, kus on peetud palju ärasaatmisi, ka Jossif Stalini oma 1953. aastal.

Riiklikke matuseid Nõukogude Liidu viimane president ei saa.

Gorbatšov sängitatakse mulda Moskva Novodevitše kalmistul oma 1999. aastal lahkunud abikaasa Raissa kõrvale.

Gorbatšov suri teisipäeva õhtul Moskva keskhaiglas 91-aastasena.

Ta oli aastatel 1980-1991 NLKP keskkomitee poliitbüroo liige, 1985-1991 NLKP KK peasekretär. Aastatel 1988-1990 oli Gorbatšov NSV Liidu ülemnõukogu esimees ja 1990-1991 Nõukogude Liidu riigipea, kes käivitas oma ametiajal liidu lagunemise.

Lääs näeb Gorbatšovis meest, kes lõpetas külma sõja ja kõrvaldas raudse eesriide. Nende teenete eest tunnustati teda 1990. aastal Nobeli rahupreemiaga.

Putin on nimetanud Nõukogude Liidu kokkuvarisemist 20. sajandi suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks ja pühendanud suure osa oma enam kui 20 võimuaastast Gorbatšovi muudatuste tagasikeeramisele.

Venemaal ei kuulutatud Gorbatšovi surma puhul välja riiklikku leinapäeva, nagu on olnud kombeks nii Nõukogude kui Vene liidrite surma puhul. Kremli teatel on tema matusetseremoonial on «riiklike matuste elemente» nagu auvahtkond.

Matusetalitus ametiühingute maja sammassaalis algab kohaliku aja järgi kell 10.00 ning inimesed saavad endise riigipeaga hüvasti jätta, teatas Gorbatšovi fond.

Matuse korraldajad ei ole teatanud, kes talitusest osa võtavad, aga Kreml on öelnud, et Putin ei saa tiheda töögraafiku tõttu minna.

Vene riigitelevisioon näitas üleeile, kuidas Putin asetas üksipäini suures saalis kimbu punaseid roose Gorbatšovi avatud kirstu kõrvale.

Gorbatšovile on austust avaldanud paljud lääneriigid. Saksamaa teatel langetatakse täna Gorbatšovi auks lipud poolde masti, sest teda jäädakse meenutama nii Berliini müüri langemise ja Nõukogude vägede väljaviimise eestvedajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles