Myanmari huntajuht sõidab Venemaale majanduskõnelustele

Copy
Myanmari sõjaväehunta juht Min Aung Hlaing.
Myanmari sõjaväehunta juht Min Aung Hlaing. Foto: Reuters/ScanPix

Myanmari sõjaväehunta juht Min Aung Hlaing sõidab järgmisel nädalal Venemaale majanduskõnelustele, teatas täna riigimeedia.

Visiit leiab aset olukorars, kus nii Myanmar kui Venemaa on diplomaatilises isolatsioonis – Venemaa kallaletungi pärast Ukrainale ja Myanmar eelmise aasta sõjaväelise riigipöörde tõttu.

Min Aung Hlaing võtab osa Ida Majandusfoorumist Vladivostokis, teatas Global New Light of Myanmar.

Foorumil osalejate hulgas on ka Hiina, India, Jaapan ja Kasahstan.

Huntajuht peab kõnelusi Vene valitsusametnikega, et kahe riigi majanduskoostööd ja sõprussuhteid veelgi süvendada, öeldi teates.

Myanmarile on pärast Aung San Suu Kyi tsiviilvalitsuse kukutanud riigipööret eelmise aasta veebruaris kehtestatud lääneriikide sanktsioonid ja suhted on viidud madalamale tasandile.

Tõenäoliselt ei kutsuta kindral Min Aung Hlaingi Kagu-Aasia Maade Assotsiatsioon (ASEAN) tippkohtumisele novembris Phnom Penhis, sest ühendus ei ole rahul riigis valitseva poliitilise kriisi lahendamise võtetega.

Myanmari majandus on kriisi tõttu halvatud ning hunta püüab riigipöörde järel puhkenud rahutusi ja vastuhakku julmalt maha suruda. Kohalike vaatlejate hinnangul on selle käigus surma saanud üle 2200 inimese.

Venemaale on Ukrainasse tungimisest saadik kehtestatud arvukalt rahvusvahelisi sanktsioone.

Myanmari valitsevad kindralid on seda ära kasutades püüdnud tugevdada sidemeid tähtsa liitlase ja relvatarnijaga, kelle kallaletung Ukrainale on hunta sõnul õigustatud.

Huntajuht tegi juulis eravisiidi Moskvasse, kus ta olevat kohtunud Vene kosmoseagentuuri Roskosmos ja tuumaagentuuride juhtidega. Augusti lõpus käis Venemaal sõjaväevõimude tähtsuselt teine mees, asepeaminister Soe Win.

Vene välisminister Sergei Lavrov külastas augusti algul Naypyidaw'd ning avaldas toetust hunta püüetele riiki stabiliseerida ja viia järgmisel aastal läbi valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles