Eurovolinik: EL on Vene gaasitarnete katkemiseks valmis

Copy
Keelumärk ja Gazpromi logo.
Keelumärk ja Gazpromi logo. Foto: Kirill Kudryavtsev

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Paolo Gentiloni ütles laupäeval, et Euroopa Liit on Vene gaasitarnete katkemiseks valmis.

«Oleme hästi valmis tõrjuma gaasirelva äärmuslikku kasutamist Venemaa poolt,» ütles ta ajakirjanikele mõttekoja The European House-Ambrosetti korraldatud foorumil.

«Me ei karda Putini otsuseid. Palume venelastel lepingutest kinni pidada, aga kui nad seda ei tee, oleme valmis reageerima,» lausus ta.

Volinik märkis, et ehkki olukord riigiti erineb, on Euroopa Liidu gaasihoidlad varustusallikate mitmekesistamisest tulenevalt umbes 80 protsendi ulatuses täis.

Vene gaasihiid Gazprom teatas eile, et Nord Streami ainsa turbiini tehnohoolduse käigus ilmnes probleeme ning gaasijuhe ei tööta kuni nende kõrvaldamiseni. Varem öeldi, et torujuhe pannakse kolmepäevase hoolduse järel taas tööle laupäeval.

Otsuses gaasitarneid mitte taastada nähakse Moskva vastust tööstusriikide ühenduse G7 reedesele teatele, et Vene naftale kehtestatakse hinnalagi.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et oleks aeg kehtestada lagi ka Nord Streami kaudu tarnitavale Vene gaasile. Sama üleskutse on varem teinud Itaalia peaminister Mario Draghi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles