Poolat ja Ungarit kimbutab õpetajate põud (3)

Copy
Õpetajate ja nende toetajate meeleavaldus Budapestis 2. septembril 2022. Plakatil seisab: "Lugupidamine kõigile pühendunud õpetajatele".
Õpetajate ja nende toetajate meeleavaldus Budapestis 2. septembril 2022. Plakatil seisab: "Lugupidamine kõigile pühendunud õpetajatele". Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Ewa Jaworska on olnud õpetaja alates 2008. aastast ning talle meeldib noortega töötada, kuid masendust tekitavad madal palk ja Poola valitsuse püüded kasutada kooli konservatiivsete ideed propageerimiseks, mis õpetajate silmis on sageli tagurlikud.

«Ma loodan ikka, et olukord muutub,» ütleb 44-aastane Jaworska, kes annab tunde ühes Varssavi gümnaasiumis. «Aga kahjuks muutub see halvemuse poole, nii et saab näha, kas see aasta jääb mul viimaseks.»

Probleemid Poola hariduses üha kuhjuvad. Õpetajaid ei ole piisavalt ning paljud haridustöötajad ja lapsevanemad kardavad, et koole kasutatakse noortele võimuerakonna konservatiivsete ideede ja rahvuslike aadete pähetagumiseks.

Üsna samasugune on pilt Ungaris.

Neljapäeval tulid mustades riietes ja mustade vihmavarjudega õpetajad Budapesti tänavatele esimese koolipäeva puhul madala palga ja ränga töökoorma vastu protestima. Õpetajate ametiühingu PSZ sõnul saab noor õpetaja kuus vaid 500 eurot palka, mistõttu loobuvad paljud sellest ametist.

Reedel toimus Budapestis tuhandete inimeste osavõtul solidaarsusmarss õpetajate toetuseks. Osalejad leidsid, et õpetajate madalad palgad on seotud peaminister Viktor Orbáni valitsuse autoritaarse suunaga.

Õpetajatepõud on sattunud väga halvale ajale, sest nii Poola kui Ungari on hädas Ukraina põgenike lõimimisega.

Eriti raske katsumuse ees on Poola, kuhu on elama asunud sajad tuhanded kooliealised ukrainlased.

Pärast sõja puhkemist 24. veebruaril on Poola koolides õppima asunud ligi 200 000 ukrainlast, kellest enamik ei oska poola keelt.

Haridusminister on öelnud, et ukraina õpilaste arv võib sel kooliaastal kolmekordistuda, kõik sõltub sõja kestusest.

Kogu Kesk-Euroopas ei ole riikliku sektori palgad suutnud erasektori palgatõusuga sammu pidada, selle all kannatavad nii õpetajad, medõed kui paljud teised.

Olukorra paranemist ei ole loota, sest paljudel õpetajatel hakkab pensioniiga lähenema, kooli madal palk aga noori ei meelita, eriti et inflatsioon on kiirenenud Poolas 16 ja Ungaris ligi 14 protsendini.

Poola õpetajate ametiühingu andmetel on riigis puudu 20 000 õpetajat. Märksa väiksema elanike arvuga Ungaris on puudu 16 000 õpetajat.

«Meil ei ole noori õpetajaid,» ütles Poola õpetajate ametiühingu ZNP esimees Sławomir Broniarz ja märkis, et peapõhjus on kõigest 3400 zlotine (720 eurone) palk.

Poola hariduseminister Przemysław Czarnek vaidleb vastu, öeldes, et vabu õpetajakohti on vaid 13 000, mis ei ole 700 000 õpetaja kohta suur arv. Ta süüdistab ametiühinguid ja opositsioonierakondi liialdamises.

Paljud Poola haridustöötajad ei jaga valitsuse rahvuskonservatiivset ideoloogiat ja Czarneki peetakse katoliku fundamentalistiks.

Tema ametissemääramine 2020. aastal kutsus esile protestid, sest vastne haridusminister oli öelnud, et LGBTQ inimesed ei ole «normaalsete inimestega» võrdsed ja et naise roll on lapsi saada.

Viimasel ajal on tähelepanu keskpunkti tõusnud uus nüüdisajaloo õpik, mille ideoloogiaid käsitlevas peatükis on kõrvuti liberalism, feminism ja natsism. Kunstlikku viljastamist tauniv lõik tekitas aga nii tõsist vastuseisu, et see kõrvaldati õpikust.

Ungari Õpetajate Demokraatliku Liidu liige Erzsébet Nagy ütleb, et õpetajad lahkuvad koolist karjakaupa.

«Noored ei vali seda ametit ja vaid väga vähesed ülikoolis õpetajakutse saanud lähevad õpetama,» ütles ta. «Isegi kui mõned lähevad, siis enamik neist lahkub juba kahe aasta pärast.»

Ungari ametiühingutele teeb muret ka riikliku haridussüsteemi tsentraliseerimine. Tunniplaane, õpikuid ja kõiki otsuseid kontrollib keskorgan, mille moodustas 2012. aastal rahvuslik valitsus.

Laste tuleviku pärast muretsevad vanemad hülgavad riigikoolid. Uusi erakoole avatakse pidevalt, aga need ei suuda nõudlust rahuldada.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles