NASA tühistas kütuselekke tõttu kuuraketi stardi (2)

Copy
Rakett Artemis 1 stardiplatvormil.
Rakett Artemis 1 stardiplatvormil. Foto: EPA/Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA tühistas laupäeval oma kõigi aegade suurima kuuraketi stardi, teistkordse edasilükkamise põhjuseks toodi kütuseleke.

Leke avastati, kui raketti pumbati vedelat vesinikku. Uut stardiaega veel avaldatud ei ole.

Massiivse kosmosestardisüsteemi (Space Launch System; SLS) starti olid Florida osariigi rannikule vaatama kogunenud sajad tuhanded inimesed, lisaks miljonitele teistele, kes plaanisid vaadata seda telesilla kaudu.

«Direktor tühistas tänase Artemis 1 stardi,» teatas NASA avalduses ja lisas, et korduvad katsed probleemi lahendada ei kandnud vilja.

Ka esimene stardikatse esmaspäeval tühistati tehnilistel põhjustel. Toona oli põhjuseks kütuseleke, samuti näitasid andurid, et üks neljast mootorist on liiga kuum.

Artemis 1 missiooni alternatiivsed kuupäevad on esmaspäev või teisipäev. Pärast seda ei ole Kuu asendi tõttu stardivõimalust enne 19. septembrit.

Missioon peaks viima Kuu orbiidile inimtühja kapsli, et kontrollida selle kõlblikkust mehitatud lendudeks.

Orioni-nimelisse kapslisse kinnitatakse kolm mannekeeni, mille eesmärk on mõõta vibratsiooni, kiirendust ja kiirgust, mis on üks suuremaid ohte inimestele avakosmoses.

Kui katselend õnnestub, võib varemalt 2024. aastal lennata Kuu orbiidile neli astronauti. Kuule maandumine jääb aga sellest järgmise lennu osaks 2025. aastal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles