Tuhanded avaldasid meelt Tšehhi valitsuse vastu (9)

Copy
Meeleavaldus Prahas.
Meeleavaldus Prahas. Foto: EPA/Scanpix

Umbes 70 000 inimest kogunes laupäeval Praha kesklinna, et avaldada meelt Tšehhi valitsuse vastu, mis pöörab nende sõnul rohkem tähelepanu sõjast räsitud Ukrainale kui oma enda kodanikele.

Protestiaktsioonil «Tšehhi Vabariik ennekõike» toodi välja energiahindade sööstust tingitud hinnakasv, samuti kurdeti COVID-19 vaktsiinide ja migrantide üle.

Demonstrandid nõudsid mullu detsembris ametisse asunud Petr Fiala paremtsentristliku valitsuse tagasiastumist.

«Parim ukrainlastele ja kaks kampsunit meile,» seisis ühel plakatil, mis viitas murele talviste küttearvete pärast.

Politsei teatel kulges meeleavaldus Václavi väljakul rahulikult, pärastlõuna paiku oli kohal hinnanguliselt 70 000 inimest.

Tšehhi on hetkel EL-i eesistujariik ning on alates Moskva kallaletungist Ukrainale 24. veebruaril võtnud vastu 400 000 sõjapõgenikku. Samuti on antud Kiievile märkimisväärset sõja- ja humanitaarabi.

Fiala valitsus elas reedel parlamendis üle umbusaldushääletuse, mille algatasid paremäärmuslik SPD ja endise peaministri Andrej Babiši populistlik ANO.

Fiala sõnul korraldasid protesti "venemeelsed inimesed, kes sümpatiseerivad äärmuslike vaadetega ja kelle huvid käivad vastu Tšehhi huvidele".

«See on selge, et meie territooriumil käib Vene propaganda ja desinformatsioonikampaania ning osa inimesi lihtsalt võtavad seda kuulda,» lisas ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles