Argentinas seostatakse nelja surma leegionäride haigusega

Copy
Tucumani haigla.
Tucumani haigla. Foto: AFP/SCANPIX

Argentina tervishoiuametnikud ütlesid laupäeval, et neli Tucumani haiglas viibinud patsienti suri leegionäride haigusse, mis on võrdlemisi haruldane kopsuhaigus.

Legionelloos ehk leegionäride haigus on ägeda kulu ja bakteriaalse päritoluga nakkushaigus, mille põhihaigusvormiks on kopsupõletik.

Tervishoiuminister Carla Vizzotti ütles ajakirjanikele, et legionelloos oli olnud kahepoolse kopsupõletiku peamine põhjustaja, tuues kaasa kõrge palaviku ja hingamisraskused.

Lisaks on tuvastatud seitse haigusjuhtu, mis ei ole eluohtlikud.

Haigus sai alguse 1976. aastal Philadelphias Ameerika Leegioni sõjaveteranide kogunemisel, kui kopsupõletikku jäi 182 inimest, kellest 29 suri.

Euroopas on leegionelloosil selgelt välja kujunenud sesoonsus – kõrghaigestumine esineb suvekuudel, mil reisijate liikumine on kõige elavam, kirjutab Eesti terviseamet oma kodulehel.

Nakatumise võimalikeks riskiteguriteks on vanemaealisus (vanus üle 50 aasta); meessugu (mehed nakatuvad naistega võrreldes kuni kolm korda sagedamini); kaasnevad haigused (diabeet, HIV-nakkus jm); immuunpuudulikkus; suitsetamine; reisimine ja haiglas viibimine (hingamisravi seadmete kasutamine), märkis terviseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles