Maineka fotograafiauhinna võitis ukrainlane Mariupoli kajastuse eest

Copy
Ukraina fotograafid Jevheni Maloletka (vasakul) ja Mstõslav Tšernov poseerivad 31. augustil oma fotonäituse "Mariupol, Ukraina" ees mainekal fotoajakirjanduse festivalil "Visa pour l'Image", mis peeti tänavu juba 34. korda.
Ukraina fotograafid Jevheni Maloletka (vasakul) ja Mstõslav Tšernov poseerivad 31. augustil oma fotonäituse "Mariupol, Ukraina" ees mainekal fotoajakirjanduse festivalil "Visa pour l'Image", mis peeti tänavu juba 34. korda. Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Scanpix

Ukraina fotoajakirjanik Jevheni Maloletka võitis fotograafia ühe mainekama auhinna Visa d'Or laupäeval oma töö eest, millega ta kajastas Venemaa okupatsiooniväe hävitustööd Ukraina sadama- ja tööstuslinnas Mariupolis.

Lõuna-Prantsusmaa linnas Perpignanis aset leidnud auhinnatseremoonial pühendas silmnähtavalt liigutatud Maloletka auhinna Ukraina rahvale.

Uudisteagentuuri The Associated Press (AP) heaks töötav 35-aastane Maloletka ja tema AP kolleeg Mstõslav Tšernov sisenesid Mariupolisse 23. veebruaril, tund aega enne seda, kui esimesed Vene pommid kukkusid. Ühtlasi oli ta üks viimaseid, kes linnast lahkus 15. märtsil, kui Vene okupatsioonivägi oli linna pea täielikult hävitanud.

Need 20 päeva, mille ta seal veetis, oli nagu üks pikk, lõputa päev, mis läks järjest hullemaks ja hullemaks, ütles ta AFP-le.

Tema fotod näitasid sõja õudusi täiesti ilustamata kujul - piiramise ajal surnud lapsed, viimaseid nädalaid rasedad naised lamamas purukspommitatud hoonete varemete vahel, kiiruga loodud ühishauad, jms.

Venemaa pommirünnakud umbes 400 000 elanikuga sadamalinnale, eriti aga otsetabamus sünnitushaiglale, pälvis laialdast hukkamõistu üle kogu maailma.

Teised nominendid olid Daniel Berehulak, Ukraina päritolu Austraalia fotograaf, kelle reportaaž ajalehele The New York Times kujutas tsiviilelanike massimõrva Kiievi lähistel paiknevas Butšas, ja Los Angeles Timesile kaastööd teinud Marcus Yam Afganistani langemisest Talibani võimu alla.

Ukraina sõda on olnud üks peamisi teemasid Rahvusvahelisel Fotoajakirjanduse Festivalil, mis algas 27. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles