Ukraina peaminister teeb visiidi Saksamaale, taotleb rohkem relvi (1)

Copy
Ukraina peaminister Denõss Šmõgal.
Ukraina peaminister Denõss Šmõgal. Foto: Serg Glovny/ZUMA Wire / Scanpix

Ukraina peaminister Denõss Šmõgal külastab täna üle mitme kuu esimese kõrge ametiisikuna Saksamaad, mis annab tunnistust Kiievi ja Berliini vahel tekkinud pingete lahtumisest.

Kantsler Olaf Scholz on korudvalt lubanud Saksamaa tugevat toetust Venemaa kallaletungi vastu võitlevale Ukrainale.

Vahetult pärast Vene vägede sissetungi heitis Ukraina Saksamaale ette liiga vähest ja hilinenud abi. Olukorda parandas Scholzi juunikuine visiit Kiievisse ja Saksamaalt saabuma hakanud relvad.

«Saksamaa on teinud Ukraina relvadega toetamises tohutuid edusamme,» ütles Šmõgal enne visiiti Saksa meediale.

Peaminister lisas aga, et Kiiev ootab Berliinilt veel rohkem abi, seal hulgas moodsaid lahingtanke nagu Leopard 2.

Scholz võtab pärastlõunal Šmõgali vastu sõjaliste auavaldustega, aga visiit algab kohtumisest Saksa presidendi Frank-Walter Steinmeieriga, kelle soovi Kiievit külastada Ukraina aprillis tagasi lükkas.

Scholzi Sotsiaaldemokraatlikku Parteisse kuuluvale endisele välisministrile Steinmeierile pannakse pahaks aastatepikkust pingelõdvenduspoliitikat Moskvaga, mille ta aga Ukraina sõja puhkedes veaks tunnistas.

Sotsiaaldemokraatidel on olnud ajalooliselt tihedad sidemed Venemaaga, sestap oli Saksamaa esialgu tõrges Ukrainale relvi andma ning pakkus Venemaa kallaletungi järel esialgu vaid 5000 kiivrit.

Nüüdseks on Scholzi koalitsioon, kuhu kuuluvad ka rohelised ja liberaalne FDP, teinud kannapöörde ning Ukrainale on saadetud haubitsaid, raketiheitjaid, õhutõrjerakette ja muid relvi.

Ootel on 500 miljoni euro suurune sõjalise abi pakett, mis sisaldab raskemaid relvi nagu õhutõrjesüsteemid IRIS-T, droonitõrjevarustus ja muud.

Ukraina sõdureid koolitatakse Saksamaal Leopard-tanke käsitsema.

Humanitaartasandil on Saksamaa võtnud vastu miljonini ulatuva arvu Ukraina põgenikke ning Saksa koolides on õppetööd alustanud 155 000 Ukraina last.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles