Keenia ülemkohus teeb otsuse valimistulemuste osas

BNS
Copy
Kohus.
Kohus. Foto: EPA/Scanpix

Keenia ülemkohus teeb esmaspäeval otsuse 9. augustil toimunud presidendivalimiste üle, mille puhul umbes 230 000 häälega endisele asepresidendile William Rutole kaotanud veteranpoliitik Raila Odinga esitas vaide.

See on kolmas kord alates 2010. aastast, kui toona vastu võetud põhiseaduse alusel moodustatud Keenia ülemkohus peab lahendama valimistulemust puudutava vaidluse.

Ehkki tänavused valimised möödusid suurel määral rahumeelselt, vallandusid nende toimumise järel mitmes Odinga toetajate tugipunktis protestid.

Odinga, kes on nimetanud ülinappi valimistulemust ja riikliku valimiskomisjoni tegevust «naeruväärseks», väidab, et pettused esinesid eeskätt häälte kokkulugemisel ning valimiste tegelik võitja on just tema.

Viimastel päevadel on seitsmeliikmeline kolleegium pidanud hulga kuulamisi vaiete osas, mille on esitanud nii Odinga kui ka teised rühmad ja üksikisikud.

Alates 2002. aastast on kõigi Keenia presidendivalimiste tulemused vaidlustatud, tänavused tulemused tekitasid lõhe ka riiklikus valimiskomisjonis.

Viiendat korda presidendiks kandideerinud Odinga pöördus ülemkohtusse samuti 2017. aastal, kui valimiste võitjaks kuulutati Uhuru Kenyatta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles