Suurbritannia uus peaminister Liz Truss lubab maksukärpeid ja Putinile julgelt silma vaadata (1)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Uus Briti peaminister Liz Truss.
Uus Briti peaminister Liz Truss. Foto: Stefan Rousseau / SCANPIX

Liz Truss seisab homme peaministriametisse astudes silmitsi enneolematute poliitiliste väljakutsetega, kirjutas The Guardian. 

Endise peaministri Boris Johnsoni tagasiastumisavaldusega 8. juunil alanud valimiskampaania lõppes täna ja Konservatiivne erakord andis välisminister Liz Trussile 81 326 ja endisele kantslerile Rishi Sunakile 60 399 häält. 

Energiakriis

Trussi võimalik plaan energiakriisi lahendamiseks määratleb tõenäoliselt tema peaministriameti ja Ühendkuningriigi saatuse lähiaastateks. Tänane Briti valitsus koostab katastroofiplaane võimalikeks elektrikatkestusteks ning väidetavalt teevad politseijuhid ettevalmistusi makseraskustes kodanike massirahutuste ohjeldamiseks.

Tervishoid

Sotsiaalhoolekande jätkuvalt kehva olukorra põhjuseks on eelkõige kiirabiteenuste hilinemised, kuna paljud voodid on hõivatud vanemaealiste ja habraste patsientidega, kellel pole lihtsalt kuhugi minna. Endine peaminister Boris Johnson lubas sotsiaalhoolekande ümber kujundada riigikindlustuse suurendamise rahaga. Truss on lubanud selle plaani tühistada. 

Konservatiivse erakonna ühendamine

Liz Truss ja tema põhirivaal Rishi Sunak pidasid maha mitu avalikku vaidlust, mille käigus Trussi võimalikke majandusplaane õõnestati. Endine kantsler Sunak on välistanud oma võimaliku rolli uues valitsuses ja temast võib saada rahulolematute parlamendiliikmete eestvedaja, kes Trussi võimalikud vead hea meelega avalikkuse ette toob.

Ukraina

Suure tõenäosusega jätkab Truss oma vankumatut toetust Ukrainale, kuid sarnaselt teiste maailma liidritega tuleb ka tema rinda pista raskustega, kui sõda venib pikemaks ning mõju energiakriisile suureneb veelgi. 

«Me teeme Trussi ja tema meeskonnaga koostööd, kuid ma loodan, et suudame muuta Briti-Iiri suhete liikumissuunda, mida oleme viimase paari aasta jooksul näinud ja mis on pingelised ja vastuolulised väga olulistes küsimustes,» vahendas RTE täna hommikul Iirimaa välisministri Simon Coveney sõnu. 

Liz Trussile annab valitsuse loomiseks sümboolse loa kuninganna Elizabeth II, kellega kohtumiseks uus peaminister Šotimaale reisib.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles