Kljutševskaja sopkal hukkus kaheksa turisti

Copy
Kljutševskaja sopka vulkaan 8. märtsil 2021. aastal.
Kljutševskaja sopka vulkaan 8. märtsil 2021. aastal. Foto: Boris Smirnov/AP/Scanpix

Kohalike ametnike sõnul hukkus kaheksa turisti, kes üritasid ronida Kljutševskaja Sopka vulkaanile. Kamtšatka päästjate sõnul võtsid veel kolm, 3300 meetri kõrgusel Kljutševskaja sopka vulkaanil, lõksu jäänud turisti sugulastega ühendust ja teatasid, et nad on elus ja terved.

«Kõik kolm ootavad päästjaid vulkanoloogide majakeses, kus on saadaval nii toit kui gaas,» seisis raportis. 4158 meetri kõrgusele on jäänud veel üks inimene, tema saatusest ei ole teada.

«Praegu on andmeid kaheksa hukkunu kohta,» seisis teates.

Ronijate abistamiseks ronivad Kljutševskaja sopka nõlva mööda üles kaks rühma päästjaid, kelle eesmärk on jõuda 3300 m kõrguseni vulkanoloogide majja. Täna lennukiga vulkaanile toimetatud esimene kaheksaliikmeline rühm plaanib jõuda sihtkohta Kamtšatka aja järgi südaööks. Teisel maapealsel rühmal, kuhu kuulub üheksa päästjat, kulub vähemalt kaks päeva, sest nood alustasid teekonda vulkaani jalamilt.

Otsingu- ja päästeoperatsiooni raskendab mitu tegurit. Kljutševskaja sopka vulkaanil on halb ilm: tuule kiirus ulatub üleval 15 meetrini sekundis, sajab lund. Lisaks tõstab tuul vulkaani nõlvadelt tuhapilvi, langeb kive ning päästjate teele jäävad jääväljad, millel saab liigutada vaid «kassides» ja jääkirveste abil.

Samal ajal läheneb ilmaennustuse kohaselt teisipäeval Ohhoota merelt poolsaare kallastele tsüklon.

30. augustil alustas vulkaani otsa ronimist 12-liikmeline rühm, mis koosnes 10 turistist ja kahest Novosibirskis asuva reisifirma giidist. Laupäeval alustas 3300 m kõrguselt ronimist kaheteistkümnest inimesest üheksa, ülejäänud jäid sellele kõrgusele laagrisse. 3. septembril hukkus enam kui 4000 m kõrgusel kõrgelt kukkudes kuus inimest. Nende kaaslane, kes oli nõlva all laagris, ronis õnnetuskohale. Täna sai teatavaks veel kahe kõrgemale tõusnud rühma liikme surm.

Piirkonna prokuratuuri teatel kuulusid turismirühma Altai, Primorje ja Kamtšatka oblasti, Moskva, Novosibirski ja Vladimiri oblasti elanikud.

Kljutševskaja sopka on Euraasia kõrgeim aktiivne vulkaan. Selle kõrgus on 4800 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles