Iisraeli armee: Shireen Abu Akleh tappis tõenäoliselt Iisraeli sõdur (1)

Copy
Plakat Shireen Abu Akleh mälestuseks Petlemmas 14. juuli 2022.
Plakat Shireen Abu Akleh mälestuseks Petlemmas 14. juuli 2022. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Iisraeli armee teatas esmaspäeval, et Palestiina-Ameerika reporteri Shireen Abu Akleh' lasi suure tõenäosusega maha Iisraeli sõdur, kes pidas teda eksikombel mässuliseks.

«On suur tõenäosus, et Abu Akleh'd tabas eksikombel IDF-i (Iisraeli kaitseväe) tuli, mis oli suunatud kahtlusaluste pihta, kelles nähti relvastatud Palestiina võitlejaid,» kirjutati armee juurdluse lõppraportis 11. mail aset leidnud vahejuhtumi kohta.

Varem oli sõjavägi mitu kuud väitnud, et Al Jazeera ajakirjaniku okupeeritud Läänekaldal tapnud kuuli päritolu ei ole võimalik kindlaks teha ja see võis pärineda mässulistelt.

«Meie järeldus on, et ei ole võimalik üheselt öelda, kumma poole tuli ta tappis, aga on kõrgem tõenäosus, et teda tabas ekslik lask IDF-i sõdurilt, kes ei tundnud teda ära ajakirjanikuna,» ütles kõrge armeeohvitser.

«Kui nad tema suunas lasid, ei teadnud nad, et ta on ajakirjanik. See oli viga, nad arvasid, et lasevad nende pihta tulistavaid terroriste,» lausus ta ja lisas, et ajakirjaniku suunas tulistanud sõduril on kahju ning ta ei teinud seda tahtlikult.

Abu Akleh kandis kiivrit ja kuulivesti, millel oli kirjas «Press», kui sai Iisraeli armee haarangus põgenikelaagrile lasu pähe.

Tema pere teatas esmaspäeval armee raporti avaldamise järel, et Iisrael on «keeldunud mõrva eest vastutust võtmast» ja kutsus Ühendriike viima läbi tõsiseltvõetavat uurimist.

Palestiina Omavalitsus on süüdistanud Iisraeli ajakirjaniku tahtlikus tapmises.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles