Iraan mõistis surma kaks geiaktivisti

Copy
Iraani lipp lehvimas.
Iraani lipp lehvimas. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/REUTERS/Scanpix

Iraani kohus mõistis surma kaks geiaktivisti, keda süüdistati homoseksuaalsuse propageerimises, ütlesid inimõiguslased ja ärgitasid rahvusvahelist kogukonda karistuse täideviimist peatama.

Kaks naist, 31-aastane Zahra Sedighi Hamedani ja 24-aastane Elham Chubdar, mõisteti surma riigi loodeosas asuvas Urmia linnas, teatas kurdide inimõigusorganisatsioon Hengaw.

Nad mõisteti süüdi «rikutuse levitamises». Süüdistust kasutatakse isikute vastu, kes on rikkunud riigis kehtivat šariaadiseadust, märkis inimõigusorganisatsioon avalduses.

Iraani kohtusüsteem kinnitas, et on sellise otsuse teinud.

Sedighi Hamedani, tuntud ka kui Sareh, on Iraanis tuntud LGBT aktivist ja tema saatuse pärast on juba kuid muret tuntud.

Iraani julgeolekujõud vahistasid ta oktoobris, kui ta püüdis põgeneda naaberriiki Türgisse, olles äsja naasnud Iraani Iraagi Kurdistanist.

«Nõuame nüüd surve avaldamist Saksamaalt ja teistelt välisriikidelt,» ütles Saksamaal baseeruva Iraani LGBT ühenduse 6Rang koordinaator Shadi Amin.

«See on esimene kord, kui Iraanis on seksuaalse orientatsiooni eest surma mõistetud naine,» lisas ta.

Amnesty International teatas jaanuaris, et süüdistusest tulenesid geiõiguste kaitsmisest sotsiaalmeediakontodel, aga ka osalemisest 2021. aasta mais avaldatud BBC dokumentaalis ülekohtu kohta, mida kannatavad LGBT inimesed Iraagi Kurdistanis.

Homoseksuaalsus on Iraanis keelatud ja samasooliste seksuaalsuhted kriminaliseeritud nii meeste kui naiste puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles