Truss nimetas esimesed ministrid Briti etniliselt mitmekesisesse valitsusse

Copy
Briti uus rahandusminister Kwasi Kwarteng.
Briti uus rahandusminister Kwasi Kwarteng. Foto: ISABEL INFANTES/AFP/SCANPIX

Briti uus peaminister Liz Truss nimetas teisipäeval rahandusministriks Kwasi Kwartengi ja välisministriks James Cleverly; tegemist on esimeste mustanahaliste seadusandjatega neis mõjuvõimsates ametites.

Ühtlasi nimetas Truss siseministriks Suella Bravermani, tagades esimest korda riigi ajaloos, et üheski ÜK valitsuskabineti juhtivas ametis ei ole valge mees.

Briti poliitilise eliidi suurenenud etniline mitmekesisus väljendus ka selles, et Trussi vastaseks tooride juhivalimise viimases etapis oli Rishi Sunak, kellest võidu korral oleks saanud riigi esimene India päritolu peaminister.

Suurbritannias on Konservatiivne Partei praegu sooliselt võrdsem ja etniliselt mitmekesisem kui Tööpartei, kuid vähemused eelistavad siiski leiboriste.

Truss ise on Theresa May ja Margaret Thatcheri järel riigi ajaloo kolmas naispeaminister. Kõik kolm riigi naissoost valitsusjuhti on esindanud konservatiive ja leiboristid pole kordagi valinud oma alaliseks juhiks naist.

Oma etnilisest taustast hoolimata esindavad uued ministrid rangelt parempoolseid väärtusi ka rändepoliitikas ja toetavad Boris Johnsoni ametiajal välja töötatud kava saata migrante Rwandasse.

Kwarteng on Ghana immigrantide poeg ja Cleverly on mitmerassiline reservväelane, kes teenis Trussi alluvuses välisministeeriumis.

Terviseministriks ja asepeaministriks saab sigarit pahviv Trussi lojalist Therese Coffey, kaitseministri portfelli aga säilitab Ben Wallace.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles