Zelenskõi: viisapiirangud Vene kodanikele on julgeoleku küsimus

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Sarsenov Daniiar/Ukraina presidendikantselei/Zumapress/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tänas teisipäeval Euroopa Liidu juhte otsuse eest kehtestada venelastele viisapiirangud ning rõhutas, et lisaks moraalsele poolele on see ka elementaarse julgeoleku küsimus, vahendas portaal Unian.

«Olen tänulik proua Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile ja kõigile Euroopa juhtidele, kes toetavad viisapiiranguid Venemaa kodanikele. On täiesti vastuvõetamatu, et Euroopa territooriumi saavad kasutada turismiks või ostlemiseks need, kes kodus Venemaal mitte üksnes ei toeta Euroopa lõhenemist ja mõnitamist, vaid ka töötavad selle heaks,» ütles president.

Ta lisas, et lisaks moraalsele poolele on tegemist ka elementaarse julgeolekuga.

«Venemaa on tavaturistide sildi all korduvalt Euroopasse mõrvareid saatnud. Nad on juba piisavalt näinud Salisbury tornikiivrit, Saksa tänavaid ja relvaladusid Tšehhis. Aitab. Euroopa pole koht ringijalutamiseks tapjatele ja neile, kes neid toetavad,» lausus Zelenskõi.

Tema sõnul on vaja terroristliku riigi kodanikele näidata, et nad kannavad moraalset vastutust oma riigi agressiooni eest Ukraina ja kogu Euroopa vastu.

Euroopa Komisjon tegi teisipäeval ettepaneku peatada Euroopa Liidu ja Venemaa viisalihtsustuslepingu kohaldamine täielikult.

Agressioonisõjas osalev riik nagu Venemaa ei tohiks saada viisalihtsustust seni, kuni ta jätkab oma hävitavat välispoliitikat ja sõjalist agressiooni Ukraina vastu ja eirab täielikult rahvusvahelist reeglitel põhinevat korda, leidis komisjon.

EL jääb avatuks teatavatele reisijate kategooriatele, kes taotlevad viisat olulistel eesmärkidel, eelkõige EL-i kodanike pereliikmetele, ajakirjanikele, teisitimõtlejatele ja kodanikuühiskonna esindajatele.

Venemaa kodanikud peavad vastavalt ettepanekule hakkama maksma kõrgemat viisatasu, mis tõuseb kõigi taotlejate puhul 35 eurolt 80 euroni. Samuti pikeneb viisataotluste menetlusaeg.

Ettepaneku peab jõustumiseks heaks kiitma Euroopa Liidu Nõukogu.

Komisjon esitas teisipäeval ka ettepaneku okupeeritud Ukraina aladel välja antud Venemaa passide mittetunnustamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles