Prantsuse parlamendi liikmed külastavad Taiwani

Copy
Taipei rahvusvaheline lennujaam. Foto on illustratiivne.
Taipei rahvusvaheline lennujaam. Foto on illustratiivne. Foto: DAVID CHANG / EPA / Scanpix

Rühm Prantsuse parlamendi liikmeid maandus täna Taiwanil, külastades saart esimese kõrgetasemelise Euroopa delegatsioonina pärast Hiina hiiglaslikke sõjaväeõppusi, millega protestiti USA kongressi esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiidi vastu.

Demokraatlikku Taiwani ähvardab autoritaarse Hiina invasiooni oht, sest Peking näeb saares oma territooriumi osa.

Peking on vastu igasugustele diplomaatilistele sammudele, mis võiksid Taiwani legitiimsust suurendada ning ta reageerib üha kasvava ärritusega lääneriikide ametnike ja poliitikute visiitidele.

Prantsuse parlamendi viieliikmelist delegatsiooni juhib senaator Cyril Pellavat, teatas Taiwani välisministeerium, lisades, et see on Prantsuse poliitikute neljas visiit viimase aasta jooksul.

Augustis saatis Hiina Taiwani ümbrusse sõjalaevad ja hävitajad, näitamaks vastuseisu Pelosi saarel viibimisele. Viidi läbi õppused, mida hinnatakse kõige suuremateks ja agressiivsemateks 1990. aastate keskpaigast alates.

Vastuseks Hiina õppustele väljendas USA solidaarsust Taiwaniga.

Pelosi on kõrgeim USA poliitik, kes on viimase 25 aasta jooksul Taiwani külastanud. Augustis käis Taiwanis veel mitu Ühendriikide delegatsiooni.

Ka mitmed Euroopa riigid on viimastel aastatel hakanud häälekamalt Taiwani toetama. Euroopa riikide poliitikud külastavad saart regulaarselt.

Ametlikult toetavad nii USA kui Prantsusmaa nn ühe Hiina poliitikat, kuid on Taiwani liitlased ja neil on Taipeiga de facto diplomaatilised sidemed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles