Hiina ja Austraalia kaaluvad kõrgetasemelise kohtumise võimalust

Copy
Hiina ja Austraalia lipp. Foto on illustratiivne.
Hiina ja Austraalia lipp. Foto on illustratiivne. Foto: Dado Ruvic/Illustration/Reuters/ Scanpix

Hiina ja Austraalia võivad jõuda esimeste kõrgetasemliste kõnelusteni pärast 2017. aastast, sest riikide juhtivad ametiisikud on andnud sel nädalal märki valmidusest aastaid kestnud patiseisust välja murda.

Austraalia peaminister Anthony Albanese ütles täna vastuseks küsimusele potentsiaalsete kõneluste kohta novembrikuisel G20 tippkohtumisel Indoneesias, et tervitaks säärast kohtumist.

«Olen avatud dialoogile igaühega igal ajal, eriti teiste riikide juhtidega,» ütles ta.

Hiina suursaadik Austraalias Xiao Qian ütles teisipäeval ABCle, et talle meeldiks väga, kui Hiina president Xi Jinping kohtuks Albanesega.

Xi kohtus Austraalia peaministriga viimati 2017. aastal, siis oli selleks tsentrist Malcolm Turnbull, kellega ta pidas kõnelusi Hamburgis G20 kohtumise kõrvalt.

Hiina on küll Austraalia suurim kaubanduspartner, aga kahe riigi suhted on viimase viie aastaga halvenenud ning jõudsid katkemise äärele, kui Canberra nõudis Covid-19 päritolu uurimist.

Peking kehtestas karistuseks Austraalia impordile sanktsioonid ja kõrgetasemelised sidemed katkesid.

«Kui mõlemal poolel on tegelik soov ja tahe, meeldiks mulle väga kahe riigi tipptasemel kohtumine,» ütles Xiao ja lisas, et kumbki pool ei tohiks teisele eeltingimusi esitada.

Tagamaks, et kohtumine tuleb «konstruktiivne, mitte destruktiivne», tuleb luua soodne õhkkond, ütles diplomaat.

Austraalia ja Hiina jätkasid ministrite tasemel kontakte kaheaastase vaheaja järel juunis, kui võimule oli tulnud Albanese vasaktsentristlik valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles