Erdoğan: Lääs korraldab «provokatsioone» Venemaa vastu (10)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan andis kolmapäeval Belgradis Serbia riigipea Aleksandar Vučićiga (paremal) ühispressikonverentsi.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan andis kolmapäeval Belgradis Serbia riigipea Aleksandar Vučićiga (paremal) ühispressikonverentsi. Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas täna Läänt Venemaa-vastaste «provokatsioonide» korraldamises, mis on sundinud Moskvat vähendama energiatarneid Euroopasse.

Erdoğan on säilitanud head töösuhted Vene presidendi Vladimir Putiniga ning püüdnud jääda Ukraina sõjas erapooletuks, ehkki on tarninud Ukrainale relvi ja lahingdroone.

Türgi president ütles Serbia pealinnas Belgradis ajakirjanikele, et mõistab Putini otsust peatada gaasitarned Saksamaale Nord Streami kaudu.

«Saan öelda väga selgelt, et ma ei pea Lääne suhtumist – nimesid pole vaja nimetada – korrektseks, sest see on provokatsioonidele tuginev poliitine hoiak,» ütles Erdoğan vastuseks ajakirjaniku küsimusele energiakriisi kohta.

«Nii kaua kui püüad sellist provokatsioonisõda pidada, ei saa sa vajalikku tulemust.»

Erdoğan on püüdnud kasutada suhteid Moskva ja Kiieviga Putini ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi otsekõneluste korraldamiseks.

«Meie siin, Türgis, oleme alati säilitanud tasakaalupoliitika Ukraina ja Venemaa vahel. Ja me jätkame ka edaspidi seda tasakaalustatud poliitikat,» ütles ta.

Erdoğan peaks kohtuma Putiniga järgmisel nädalal Usbekistanis piirkondlikul tippkohtumisel.

Türgi ei ole ühinenud Lääne sanktsioonidega Venemaale, vaid allkirjastas septembri algul Sotšis Venemaaga majanduskoostööleppe.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles