IAEA ei saa kinnitada Iraani tuumaprogrammi rahumeelsust

Copy
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) äsja Ukrainast naasnud peadirektor Rafael Grossi (vasakul) kohtus kolmapäeval Itaalia peaministri Mario Draghiga.
Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) äsja Ukrainast naasnud peadirektor Rafael Grossi (vasakul) kohtus kolmapäeval Itaalia peaministri Mario Draghiga. Foto: Chigi palee pressiteenistus / EPA / Scanpix

ÜRO tuumaagentuur teatas kolmapäeval, et ei saa garanteerida Iraani tuumaprogrammi rahumeelset loomust ja märkis, et küsimused deklareerimata rajatistest leitud tuumamaterjali kohta on endiselt vastuseta.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) «ei ole positsioonis kinnitama, et Iraani tuumaprogramm on eranditult rahumeelne», teatas agentuur raportis, mida nägi uudisteagentuur AFP.

Raporti kohaselt on IAEA peadirektor Rafael Grossi «aina enam mures, et Iraan ei ole suhelnud aruandlusperioodil agentuuriga lahendamata kaitsemeetmete küsimuses ja seega pole tehtud edusamme nende lahendamiseks».

IAEA on nõudnud Iraanilt vastuseid tuumamaterjali leidmise kohta kolmes deklareerimata rajatises.

Teheran väidab, et tema tuumaprogramm on rahumeelne ja nõuab, et IAEA uurimine lõpetataks enne 2015. aasta tuumaleppe taastamist.

IAEA teatas teises kolmapäeval avaldatud raportis, et Iraan on jätkanud rikastatud uraani tootmist oluliselt suuremas koguses, kui näeb ette tuumalepe. Riigi varud ületavad lubatud piiri nüüd 19-kordselt.

Iraanil oli 21. augusti seisuga 3940 kilogrammi rikastatud uraani. Seda on 131,6 kilogrammi võrra rohkem, kui näitas eelmise kvartali raport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles