USA sõjavägi katsetas mandritevahelist ballistilist raketti

Copy
Mandritevahelise ballistilise raketi Minuteman III start Vandenbergi õhuväebaasis 7. septembril 2022.
Mandritevahelise ballistilise raketi Minuteman III start Vandenbergi õhuväebaasis 7. septembril 2022. Foto: AP/Scanpix

USA sõjavägi katsetas kolmapäeval lõhkepeata mandritevahelist ballistilist raketti, tegemist on teise sellise katsetusega vähem kui kuu jooksul.

Washington teatas katsetusest enne starti, mis on tavatu, kuid tõenäoliselt mõeldud vältima pingete teravnemist Venemaaga.

Relvastuseta Minuteman III raketti kolme atmosfääri taassiseneva seadmega katsetati 7. septembri varahommikul California osariigis Vandenbergi kosmosevägede baasis, teatas USA õhuvägi.

Konflikti korral relvastatakse taassisenevad seadmed tuumalõhkepeadega.

Õhuväe kinnitusel on mandritevaheliste ballistiliste rakettide katsetamine rutiinne ja mõeldud näitama, et Ühendriikide tuumaheidutus on ohutu, kindel, usaldusväärne ja tõhus.

«See katsetus ei ole praeguste maailmasündmuste tagajärg,» rõhutati avalduses.

USA õhuvägi katsetas Minuteman III raketti edukalt ka 16. augustil, kuid oli lükanud selle starti kaks korda edasi, et vältida pingete teravnemist seoses Ukraina ja Taiwaniga.

Minuteman III on teenistuses olnud 50 aastat ja on hetkel ainus maapinnalt tulistatav mandritevaheline rakett USA tuumaarsenalis.

Lisaks on riigi arsenalis tuumaallveelaevade mandritevahelised ballistilised raketid Trident ja tuumarelvad, mida kannavad strateegilised pommitajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles