Taani kuninganna Margrethe II tähistab 50 aastat troonil

Copy
Taani kuninganna Margrethe II.
Taani kuninganna Margrethe II. Foto: BO AMSTRUP / EPA / Scanpix

Taani kunstilembene ja ahelsuitsetajast kuninganna Margrethe II, keda on kiidetud monarhia kaasajastamise eest, tähistab sel nädalavahetusel 50 aastat troonil.

Margrethest on saanud valitsusaja pikkuselt teine monarh riigi ajaloos.

Margrethe tuli võimule 14. jaanuaril 1972, kui toetus monarhiale oli langenud taanlaste seas vaid 45 protsendile ja enamik ei uskunud, et sellele on moodsas maailmas veel kohta.

Valitsusaja vältel on 82-aastane Margrethe suutnud aga hoiduda skandaalidest ja aidanud kuningavõimu moderniseerida, lubades näiteks oma kahel pojal abielluda lihtinimestega.

Viis aastakümmet hiljem on Taani monarhia üks maailma populaarseimad, seda toetab üle kahe kolmandiku taanlastest.

«Ta on suutnud olla kuninganna, kes on ühendanud Taani rahva suurte muutuste ajal: üleilmastumine, multikultuurse riigi teke, majanduskriisid 1970., 1980. aastatel ja siis jälle aastatel 2008-2015, samuti ka pandeemia,» märkis ajaloolane Lars Hovebakke Sørensen.

«Tema populaarsuse aluseks on asjaolu, et kuninganna on täiesti mittepoliitiline.»

Margrethe tähistas valitsemisjuubelit tagasihoidliku tseremooniaga juba jaanuaris, kuid suuremad pidustused lükati toona koroonaviiruse tõttu edasi.

Margrethe tuli võimule 31 aastasena, kui tema isa kuningas Frederik IX pärast lühikest haigust suri. Ta sündis 16. aprillil 1940, vaid nädal pärast natsi-Saksamaa invasiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles