Viimased diplomaadid lahkusid Iraani Tirana saatkonnast

Copy
Albaania politseinikud sisenemas Iraani saatkonda Tiranas pärast diplomaatide lahkumist.
Albaania politseinikud sisenemas Iraani saatkonda Tiranas pärast diplomaatide lahkumist. Foto: FLORION GOGA / REUTERS / SCANPIX

Viimased diplomaadid lahkusid täna Iraani Tirana saatkonnast pärast seda, kui Albaania katkestas eile diplomaatilised suhted Teheraniga, ning andis saatkonna töötajatele korralduse 24 tunni jooksul riigist lahkuda.

Albaania süüdistas islamivabariiki massiivse küberrünnaku korraldamises sel suvel.

Viimased kaks saatkonnaautot umbes 10 inimesega lahkus täna keskpäeva paiku saatkonna territooriumilt.

Albaania politsei võttis saatkonna ümbruse valve alla.

Peaminister Edi Rama süüdistas Iraani 15. juulil tehtud küberrünnakus Albaania ametiasutuste vastu, mille eesmärk oli «halvata avalikud teenused ja häkkida valitsuse süsteemide andmeid ja elektroonilist sidevahetust».

«Kõnealune rünnak ei täitnud eesmärki. Kahju võib agressori eesmärkidega võrreldes minimaalseks pidada. Kõik süsteemid hakkasid uuesti tööle ja pöördumatut andmete kadu ei olnud,» lisas Rama.

Albaania ja Iraan on olnud kaua vaenujalal, kuna Tirana võõrustab oma pinnal opositsioonirühmitust Iraani Rahvamodžaheedid (MEK).

Albaania lubas 2013. aastal Washingtoni ja ÜRO palvel riiki umbes 3000 eksiilis tegutseva rühmituse liiget. Albaania on alates 2009. aastast NATO liige.

MEK toetas 1979. aastal ajatolla Ruhollah Khomeini juhitud revolutsiooni, kuid läks uute võimudega peagi riidu ja alustas aastakümneid kestnud kampaaniat režiim kukutada.

MEK korraldab Albaanias regulaarselt tippkohtumisi, millele on toetust avaldanud USA konservatiivsed vabariiklased, nende seas endine asepresident Mike Pence, kes pidas seal juunis kõne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles