AK Holger Mölder: Ameerika Ühendriikide vahevalimised ja Donald Trumpi võitlused tõejärgses maailmas (2)

Holger Mölder
, Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvaheliste suhete dotsent
Copy
Donald Trump 3. septembril kampaaniaüritusel Pennsylvanias Wilkes-Barre’is.
Donald Trump 3. septembril kampaaniaüritusel Pennsylvanias Wilkes-Barre’is. Foto: Sean Mckeag/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides toimuvad käesoleval aastal vahevalimised, mille käigus valitakse uus esindajatekoja koosseis, uueneb kolmandik senatist ning ka paljudes osariikides saavad ametisse uued võimuorganid.

Praegu on osariikides lõppemas eelvalimised, kus selgitatakse välja need kandidaadid, kes on vastamisi 8. novembril lõppvalimistel. Enamasti on tegemist erakondlike eelvalimistega, kuid mõnes osariigis (nt California, Washington, Alaska) toimuvad ka avatud eelvalimised[1], mille põhjal saab teha objektiivsemaid ennustusi võimalike tulemuste kohta novembris.

Seekordseid valimisi mõjutavad palju ekspresidendi Donald Trumpi tegemised. Trumpi levitatav narratiiv, et tema võitis 2020. aasta presidendivalimised ja Joe Biden sai pettuse abil Valgesse Majja, on konsolideerinud suure osa valijaskonnast, kuigi seda väidet pole toetanud ükski dokumentaalne tõend ega ole Trump võitnud ühtegi kohtukaasust. Kuid kuna riigis tervikuna on palju selle jutu uskujaid, siis poliitiliste protsesside mõjutajana jääb see püsima, sest tänapäeva tõejärgses maailmas võidakse fiktsioon kuulutada tõeks, kui sellesse usub piisavalt palju inimesi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles