Endise koloonia Keenia president mälestas Elizabeth II hea sõnaga

Copy
Keenia ajalehed kajastasid Suurbritannia kuninganna Elizabeth II surma 9. september 2022.
Keenia ajalehed kajastasid Suurbritannia kuninganna Elizabeth II surma 9. september 2022. Foto: Brian Inganga/AP/Scanpix

Suurbritannia kuninganna Elizabeth II oli "isetu teenistuse kõrguv ikoon", ütles reedel ametist lahkuv Keenia president Uhuru Kenyatta.

«Tema Majesteet kuninganna Elizabeth II oli inimkonna isetu teenimise kõrguv ikoon ning mitte ainult Ühendkuningriigi ja Rahvaste Ühenduse, mille silmapaistev liige Keenia on, vaid kogu maailma oluline käilakuju,» ütles Kenyatta.

Ta väljendas suurt kurbust ja märkis, et endisel Briti koloonial olid kuningannaga tihedad sidemed.

Toona veel printsessistaatuses Elizabeth viibis 1952. aasta veebruaris Keenias, kui tuli teade tema isa kuningas George VI surmast. Keenia oli esimene peatus ringreisil Rahvaste Ühenduse riikidesse, mida ta oli haiget isa asendades koos abikaasa prints Philipiga alustanud.

Elizabethist sai kuninganna öösel Keenia Treetopsi hotellis. Tänu sellele ajaloolisele visiidile sai Treetopsist üks maailma kuulsamaid hotelle.

Keenia kuulutas end iseseisvaks 1963. aastal ja esimeseks presidendiks sai Jomo Kenyatta – praeguse riigipea Uhuru Kenyatta isa.

Kakskümmend aastat hiljem külastas Briti kuninganna taas Keeniat toonase presidendi Daniel arap Moi kutsel.

Paljud inimesed Nairobi tänavatel ütlesid, et kuninganna surm kurvastab neid.

«See on kurb uudis, sest britid koloniseerisid Keeniat, nii et keenialased on Briti süsteemi lahutamatu osa,» ütles 51-aastane taksojuht Vincent Kamondi.

Ehkki Keenia Mau Mau vabadusvõitlejad, kes võtsid osa ühest Briti impeeriumi verisematest ülestõusudest, kannatasid hiljem koloniaalrežiimi vägivalla all, säilitas iseseisev Keenia endiste valitsejatega tugevad sidemed.

«Meie haridus, meie religioon, kõik see tuleb brittidelt, see andis meile suuna, kuhu me praegu liigume,» ütles 38-aastane ärimees Jacob Midam.

2015. aastal avati tuhandete Mau Mau veteranid osavõtul Nairobis brittide raha eest loodud mälestusmärk ülestõusus tapetutele ja vangistatutele.

Neljapäeva õhtul avaldas kuningannale austust ka Keenia uueks presidendiks valitud William Ruto, tunnustades tema imetlusväärset Rahvaste Ühenduse juhtimist.

«Innustagu tema mälestus meid ka edaspidi. Me ühineme Rahvaste Ühendusega leinas ja avaldame kaastunnet kuninglikule perekonnale ja Ühendkuningriigile,» ütles Ruto.

«Ta tüüris selle institutsiooni arengut tõhusa multilateraalse suhtluse foorumiks,» ütles Ruto Twitteris ja nimetas Rahvaste Ühendust kuninganna ajalooliseks pärandiks.

Rahvaste Ühendusse kuuluvad tänapäeval ka riigid, millele ei ole Suurbritanniaga mingeid ajaloolisi sidemeid, näiteks 2009. aastal liitunud Rwanda.

Rwanda president Paul Kagame avaldas samuti Elizabeth II surma puhul kaastunnet.

Briti valitsus sõlmis sel aastal palju kriitikat saanud kokkuleppe Ühendkuningriiki saabunud varjupaigataotlejate Rwandasse viimiseks. Nüüd kuningaks ja Rahvaste Ühenduse juhiks saanud Charles oli väidetavalt selle plaani vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles