Margrethe II pidustused on Elizabeth II surma tõttu tagasihoidlikumad

Copy
Taani kuninganna Margrethe II.
Taani kuninganna Margrethe II. Foto: Chris Emil Janssen via www.imago-images.de / Scanpix

Taani kuninganna Margrethe II tähistab nädalavahetusel 50 aastat troonil, kuid pidustused on Briti kuninganna Elizabeth II surma tõttu kavandatust tagasihoidlikumad.

Esimeseks tseremooniaks oli kavandatud kuninglik vahtkonnavahetus Amalienborgi lossi ees, kuid see jääb ära. Samuti loobus Taani kuninganna tõllaga läbi Kopenhaageni sõitmisest ning lossi rõdul esinemisest.

Pidustuste raames on galaetendus Taani kuninglikus teatris, jumalateenistus Kopenhaageni katedraalis ja pidulik õhtusöök Christiansborgi lossis.

Margrethe tuli võimule 14. jaanuaril 1972, kui toetus monarhiale oli langenud taanlaste seas vaid 45 protsendile ja enamik ei uskunud, et sellele on moodsas maailmas veel kohta.

Valitsusaja vältel on 82-aastane Margrethe suutnud aga hoiduda skandaalidest ja aidanud kuningavõimu moderniseerida, lubades näiteks oma kahel pojal abielluda lihtinimestega.

Viis aastakümmet hiljem on Taani monarhia üks maailma populaarsemaid, seda toetab üle kahe kolmandiku taanlastest.

Margrethe tähistas valitsemisjuubelit tagasihoidliku tseremooniaga juba jaanuaris, kuid suuremad pidustused lükati toona koroonaviiruse tõttu edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles