Euroopa riigid kahtlevad Iraani pühendumuses tuumalepe taastada

Copy
Iraani Bushehri tuumajaam.
Iraani Bushehri tuumajaam. Foto: Iraani presidendi kantselei/Zuma/Scanpix

Euroopa riigid avaldasid täna tõsist kahtlust Iraani siiruse osas taastada 2015. aasta tuumalepe ja hoiatasid, et Teherani seisukohad seavad selle tegemise ohtu.

Iraani kõige hiljutisemad nõudmised läbirääkimistel «tekitavad tõsist kahtlust Iraani kavatsuste ja pühendumuse kohta jõuda JCPOA osas eduka tulemuseni», teatasid Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia ühisavalduses.

Läinud kuul paistis, et Euroopa vahendajad on teinud tuumaleppe taastamisel edusamme, kuna Iraan jäi leppe lõpptekstiga suuresti rahule.

Lootus kahanes, kui Ühendriigid andsid tekstile vastuse, millele omakorda vastas Iraan.

Kolme Euroopa riigi teatel oli Teheranile esitatud lõpptekst toonud nad «oma paindlikkuse piirini».

«Kahjuks ei otsustanud Iraan seda kriitilist diplomaatilist võimalust kasutada, vaid on jätkanud oma tuumaprogrammi laiendamist oluliselt kaugemale tasemest, mis on tsiviilotstarbeks usutav.»

Iraani tuumaleppe torpedeeris 2018. aastal USA toonane president Donald Trump, kes taaskehtestas Teheranile karmid sanktsioonid.

Leppe alusel pakuti Iraanile leevendust sanktsioonidest vastutasuks tuumaprogrammi piiramisele.

USA välisminister Antony Blinken ütles reedel, et Iraan on teinud tuumakõnelustel vähikäiku. Ta hoiatas, et Washington ei nõustu leppega, kus riigi kõige põhilisemaid nõudmisi ei täideta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles