Belgias algab Brüsseli 2016. aasta rünnakute kohtuprotsess

Copy
Foto Salah Abeslamist, mille Belgia võimud avalikustasid pärast 2015. aasta novembri terrorirünnakut.
Foto Salah Abeslamist, mille Belgia võimud avalikustasid pärast 2015. aasta novembri terrorirünnakut. Foto: Belgia Föderaalpolitsei/ap/scanpix

Belgias algab ülehomme, kuus aastat pärast riigi ohvriterohkeimat terrorirünnakut, kohtuprotsess, mis ellujäänute lootuste kohaselt märgib esimest sammu nende ja nende riigi taastumise poole.

Kohtu alla lähevad äärmusrühmituse IS arvatavad liikmed, kelle terrorirakuke korraldas nii 2016. aasta pommirünnakud Brüsselis kui 2015. aasta novembrirünnaku Pariisis.

Belgias aset leidnud rünnakus, kus kolm enesetapupommarit õhkisid end Brüsseli lennujaamas ja rahvarohkes metroojaamas, hukkus 32 inimest ja veel sajad said kannatada.

Kohut hakatakse mõistma üheksa arvatava džihadisti üle, nende seas rakukese 32-aastane prantslasest juht Salah Abdeslam. Ühe kahtlusaluse üle, kes on arvatavalt Süürias surma saanud, mõistetakse kohut tagaselja.

Belgia ajaloo suurimal vandekohtu protsessil on esindatud 960 hagejat ja see korraldatakse endises NATO peakorteris, kus on kehtestatud ranged turvameetmed.

Abdeslam, kes on Pariisi rünnakute eest juba eluks ajaks vangi mõistetud, ülehomsel istungil ei osale, ütles tema advokaat.

Esmaspäevase eelistungi järel tuleb kohus taas kokku 10. oktoobril, et valida välja 12 vandekohtunikku ja nende 24 võimalikku asendajat. Kohtuprotsess peaks kestma tuleva aasta juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles