USGS: Paapua Uus-Guinea idaosa tabas võimas maavärin magnituudiga 7,6

Copy
Briti kuninganna Elizabeth II kuju valitsushoone ees pealinnas Port Moresbys 9. septembril, päev pärast Suurbritannia monarhi ja seeläbi ühtlasi ka Paapua Uus-Guinea riigipea surma.
Briti kuninganna Elizabeth II kuju valitsushoone ees pealinnas Port Moresbys 9. septembril, päev pärast Suurbritannia monarhi ja seeläbi ühtlasi ka Paapua Uus-Guinea riigipea surma. Foto: Andrew Kutan / AFP / Scanpix

Paapua Uus-Guinea idaosa lähistel ookeanis leidis pühapäeval aset võimas maavärin magnituudiga 7,6, teatas USA geoloogiateenistus (USGS).

Maavärina sügavus oli 61 kilomeetrit ning see paiknes umbes 67 kilomeetri kaugusel Kainantu linnast, märkis USGS.

Teenistus andis piirkonnale ka tsunamihoiatuse, ent veidi hiljem märkis, et oht on möödas. Siiski märkis USGS, et merevee taseme kergeid kõikumisi võib rannikualadel esineda.

Kohalikud elanikud Laes ja Madangis on teatanud kahjustustest hoonetele, seda nii Madangi linna lähistel kui ka sügavamal sisemaal.

Madangi elanikud rääkisid AFP-le, et tundsid «väga tugevat vappumist», mis oli palju võimsam varasematest maavärinatest.

«Väga tugev, kõik oli nagu istuks merel, lihtsalt hõljusid,» ütles Madangi lähistel Jais Aben Resort hotellis töötav Hivi Apokore

Mitmel pool riigis on antud teada elektrikatkestustest ning hoonekahjust, tõukeid oli tunda paljudes kohtades, nii epitsentrile lähedal asuvates linnades kui ka ligi viiesaja kilomeetri kaugusel pealinnast Port Moresbyst.

Idapoolse mägise Goroka linna ülikool sai kannatada, selgub video- ja fotojäädvustustelt. Hoone seintes olid suured praod ning maavärina ajal kukkusid alla akende kohale paigaldatud varikatused.

Paapua Uus-Guinea paikneb niinimetatud Vaikse ookeani «tulerõngas», mille tõttu esineb seal sageli maavärinaid.

Naaberriigis Indoneesias vallandas 2004. aastal ülivõimas 9,1-magnituudine maavärin tsunami, mis tappis piirkonnas 220 000 inimest, neist umbes 170 000 Indoneesias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles