Süüria põgenikud Türgis plaanivad ELi pääseda

Copy
Kreeka sõdur seismas Kreeka-Türgi piiripunktis. Foto on illustratiivne.
Kreeka sõdur seismas Kreeka-Türgi piiripunktis. Foto on illustratiivne. Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP / SCANPIX

Grupp Süüria põgenikke Türgis kavatseb korraldada ühise koordineeritud liikumise, et jõuda Euroopa Liitu, ütlesid eile ettevõtmise korraldajad.

Kava esitati veebis kuus päeva tagasi loodud Telegram-kanalil, mida jälgib pea 70 000 inimest. Korraldajad kutsuvad inimesi võtma kaasa magamiskotte, telke, päästeveste, joogivett, toidukonserve ja esmaabikomplekte.

«Me anname teada, kui aeg on käes,» ütles üks korraldajaist, 46-aastane nimetuks jääda soovinud põgenik AFPle.

Ta lisas, et osa väljarände korraldajaist elab juba ELis.

Korraldajate sõnul jaotatakse niinimetatud karavan rühmadeks, mille maksimaalne suurus on 50 inimest ning millest igal rühmal on üks juht-ülevaataja.

«Oleme olnud Türgis 10 aastat,» seisis ühe kanali administraatori postituses. «Oleme kaitstud, kuid lääneriigid peavad jagama koormat.»

Türgis elab ametlikult 3,7 miljonit Süüria põgenikku.

Süüria kodusõda, mis sai alguse 2011. aastal valitsusvastaste meeleavalduste verise mahasurumisega, on nõudnud ligi pool miljonit inimelu ja sundinud oma kodudest põgenema umbes poole riigi sõja-eelsest rahvastikust.

Paljud Süüria põgenikud Türgis kardavad kodumaale tagasi saatmist, eriti pärast hiljutist teadet, mille kohaselt on Türgi muutnud oma senist hoiakut Damaskuse suhtes.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on öelnud, et valmistab ette miljoni Süüria pagulase tagasisaatmist vabatahtlikkuse alusel.

Türgi ja Kreeka vahelise maismaapiiri lähedale saabus 2020. aasta veebruaris ja märtsis kümneid tuhandeid sisserändajaid, kui Erdoğan oli ähvardanud hoida piirid Euroopaga avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles