Türgi: Kreeka rannikuvalve alused tulistasid Egeuse merel kaubalaeva

Copy
Kreeka ja Türgi lipud.
Kreeka ja Türgi lipud. Foto: Giannis Panagopoulos/imago images/Scanpix

Kreeka rannikuvalve laevad avasid tule Egeuse merel rahvusvahelistes vetes seilanud kaubalaevale, teatas täna Türgi rannavalve.

Tulistamine leidis aset eile 11 meremiili kaugusel Türgi Bozcaada saarest loodes, keegi kannatada ei saanud, teatas Türgi rannikuvalve.

Intsidendi järel suundus piirkonda kaks Türgi rannikuvalve laeva ja Kreeka alused lahkusid.

Kreeka saatkond Ankaras täna telefonikõnedele ei vastanud ja tulistamise põhjus ei ole selge.

Pinged Türgi ja Kreeka vahel on viimastel nädalatel kasvanud, pooled süüdistavad teineteist oma õhuruumi väidetavates rikkumistes. Kreeka ametnikud on avaldanud muret võimaliku uue konflikti puhkemise pärast Euroopas.

Türgi väitel rikub Kreeka rahvusvahelisi leppeid, kuna on paigutanud sõjaväelased oma saartele Türgi ranniku lähedal. Samuti süüdistatakse Kreeka õhutõrjet Türgi hävitajate sihikule võtmises NATO õppuste ajal Ida-Vahemere kohal.

Kreeka ütleb, et peab kaitsma oma idapoolseid saari – nende seas turismisihtpunktid Rhodos ja Kos, mis on palju lähemal Türgi kui Kreeka rannikule – oma suurema ja sõjaliselt tugevama naabri eest.

Türgi rannikuvalve avaldatud videokaadritel on väidetavalt näha Kreeka rannikuvalve laeva sõitmas Komooride lipu all seilava Anatoliani kõrval, kui kostub umbes tosinkond lasku. Meeskond räägib türgi keeles ja ütleb, et Kreeka rannikuvalve ründab neid.

Ilmselt nutitelefoniga filmitud videos näidatakse kuuliauku aknas ja kaubalaeva silla laes.

Türgi avalduses öeldi, et tulistamine on vastuolus rahvusvahelise õigusega. Anatoliani 18 meeskonnaliikme seas oli kuus egiptlast, neli somaallast, viis aserit ja kolm türklast.

Türgi prokuratuur alustas uurimist. Riik esitas protestinoodi Kreeka võimudele, Ankara nõudis asja kiiret uurimist ja selgitamist.

Kreeka valitsus kirjutas sel nädalal NATO-le, Euroopa Liidule ja ÜRO-le kirjad, kus palus neil ametlikult mõista hukka Türgi ametiisikute aina sõjakam retoorika. Hoiatati, et pingete eskaleerumine võib viia relvakonfliktini.

Kreeka välisminister Nikos Dendias ütles, et Türgi käitumine ähvardab viia sarnase olukorrani, mis hargneb praegu mujal meie mandril, viidates sellega ilmselt sõjale Ukrainas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles