Peaminister Truss osaleb koos Charles III-ga mälestusüritustel üle ÜK

Copy
Kuningas Charles III ja peaminister Liz Truss eile Buckinghami palees.
Kuningas Charles III ja peaminister Liz Truss eile Buckinghami palees. Foto: Jonathan Brady/POOL/AFP/Scanpix

riti peaminister Liz Truss osaleb koos kuningas Charles III-ga kuninganna Elizabeth II mälestusteenistustel üle Suurbritannia, teatas täna Downing Street, kuid eitas, et valitsusjuht saadab kuningat ametlikult.

Meediakommentaatorid ja sotsiaalmeediakasutajad on küsinud, kas Truss osaleb mälestusüritustel Šotimaal, Põhja-Iirimaal ja Walesis koos kuningaga poliitilistel põhjustel.

Peaministri kantselei püüdis seda vähem vastuolulisena näidata.

«Peaminister ei «saada» kuningat ja see ei ole «ringreis». Ta lihtsalt osaleb neil teenistustel,» teatas Downing Street.

Päev varem oli Downing Street teatanud, et Truss: «ühineb kuningaga, kui ta juhib rahvuslikku leinamist üle Ühendkuningriigi, ja osaleb mälestustalitustel Šotimaal, Põhja-Iirimaal ja Walesis.»

«See ei ole nõutud, kuid peaminister peab oluliseks olla kohal Ühendkuningriigi jaoks olulisel rahvusliku leina hetkel,» lisati avalduses.

Algne teade pälvis kriitikat.

«Puhtast huvist [..] miks?» säutsus ekspeaminister Tony Blairi endine meediajuht Alastair Campbell vastuseks BBC teatele Trussi plaanist.

«Ma saan aru, kuidas see aitab Liz Trussi. Ma ei saa aru, kuidas see aitab kuningas Charlesi,» lisas Financial Timesi kirjanik Henry Mance ja lisas, et «eile palee ees nähtud heatahtlikku atmosfääri on raske taasluua, kui kohal on sehkendav poliitik».

Charles külastab Briti kauaaegseima monarhi surma järel kõiki Ühendkuningriigi osi.

Ringreis algab esmaspäeval Šotimaa pealinnast Edinburghist, teisipäeval sõidab ta Belfasti ja reedel Walesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles