Rootsi üldvalimistel on teisele kohale kerkimas parempopulistid (1)

Copy
Häälte kokkulugemine Stockholmi lähistel Nacka valimisjaoskonnas.
Häälte kokkulugemine Stockholmi lähistel Nacka valimisjaoskonnas. Foto: AFP/SCANPIX

Rootsis pühapäeval korraldatud üldvalimistel on lävepakuküsitluste kohaselt tõusmas suuruselt teiseks parteiks Rootsi Demokraadid 20,5 protsendi häältega, teatas kohalik meediakanal SVT.

Teisest küljest on kahe riigivalitsemise põhivariandi toetus praktiliselt samal tasemel.

SVT prognooside kohaselt on niinimetatud puna-roheline blokk saamas 49,8 protsenti ja kodanlik opositsioon 49,2 protsenti häältest.

TV4 veidi varem välja kuulutatud lävepakuküsitluse järgi saaksid punarohelised erakonnad kokku 50,6 protsenti ja kodanlik opositsioon 48 protsenti häältest.

Blokkide vahe küsitlustes on siiski nii väike, et seda ei saa pidada usaldusväärseks lõpliku valimistulemuse prognoosiks.

Mõlema küsitluse järgi jääksid üle nelja protsendi häälkünnise ellu mõlema bloki kõik parteid, kuid kõige napim tulemus on liberaalidel. Suurima erakonna positsioon jääb sotsiaaldemokraatidele selgelt ja ootuspäraselt. Mõlemad küsitlused andsid praegusele peaministrierakonnale üle 29 protsendi häältest.

Paremblokk ei ole kunagi varem nõustunud tegema koostööd sisserändevastaste Rootsi Demokraatidega, keda teised erakonnad pidasid seni paariaks. Parempopulistid kerkisid juba arvamusküsitlustes sotsiaaldemokraatide järel teisele kohale ja neid toetab umbes viiendik valijatest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles