Rootsi lõplikud valimistulemused võivad selguda kolmapäeval (2)

BNS
Copy
Ulf Kristersson
Ulf Kristersson Foto: Reuters/ScanPix

Rootsi pühapäevaste parlamendivalimiste seis on liiga tasavägine, et võitja selge oleks, ütles peaminister Magdalena Andersson ööl vastu esmaspäeva.

Lävepakuküsitlused prognoosisid esmalt võitu senisele vasakkoalitsioonile, kuid hilisemad tulemused näitavad, et napi võidu võib saavutada paremblokk.

Valimiskampaanias olid kesksel kohal immigratsioon ja kuritegevus ning nende toel on paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid tõusmas parlamendi suuruselt teiseks erakonnaks.

Kõigi häälte kokkulugemine võib kesta kolmapäevani, kirjutas BBC esmaspäeval. Pärast valimisjaoskondade sulgemist näitas Rootsi rahvusringhäälingu lävepakuküsitlus, et nelja vasakerakonna senine koalitsioon võib koguda 49,8 protsenti häältest ja saada napi võidu, kuid hilisemad osalised tulemused pärast 94 protsendi jaoskondade tulemuste laekumist näitavad paremjõudude edu ja 176 kohta 349-kohalises parlamendis.

Kuna seis on nii tasavägine, võivad lõplikud tulemused selguda alles siis, kui järgmise paari päeva jooksul loetakse üle kõik antud hääled.

Lõplikest tulemustest hoolimata kasvatasid paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid oluliselt toetust ja on saamas sotsiaaldemokraatide järel parlamendi suuruselt teiseks erakonnaks. Kuid Rootsi Demokraatide juht Jimmie Akesson ei saa ka parembloki võidu korral ilmselt peaministriks, vaid valitsusjuhi koht läheks moderaatide juhile Ulf Kristerssonile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles