Leedu tõstab ÜRO inimõigusnõukogu 51. istungjärgul Vene ohu küsimuse

BNS
Copy
ÜRO Euroopa peakorter Genfis.
ÜRO Euroopa peakorter Genfis. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP / Scanpix

Leedu tõstatab täna Genfis algaval ÜRO inimõigusnõukogu 51. istungjärgul Venemaa ohu teema, teatas välisministeerium.

Venemaa sõda Ukraina vastu jätkub ja Leedu toob koos mõttekaaslastega esile Venemaa tahtliku ohu rahvusvahelisele korrale ja juhib tähelepanu inimõiguste olukorra halvenemisele Venemaal.

Välisministeeriumi teates öeldakse, et riikide inimõiguste olukorra arutamisel seab Leedu esikohale Ukraina, Venemaa, Valgevene ja Gruusia.

Leedu kõneleb ka inimõiguste olukorrast Afganistanis, Süürias, Hiinas, Myanmaris, Etioopias ning temaatilistest küsimustest: vägivaldsetest kadumistest, kodanikuühiskonnast, soolisest lõimimisest, inimõiguste kaitsjate tagakiusamisest, õigusest arengule, kliimamuutuste seosest õigusega tööle ja demokraatia arengule.

Neli nädalat kestva istungjärgu päevakorras keskendutakse ka rassilise diskrimineerimise, põlisrahvaste õiguste ja arenguõiguse teemadele.

Istungil lepitakse kokku ligi 40 resolutsiooni, millest kolm esitab Euroopa Liit: inimõiguste olukorra kohta Afganistanis, Burundis ja Etioopias.

Leedu korraldab istungjärgul rahvusvaheliste repressioonide ja inimõiguste teemalise ürituse ning ühineb teiste riikide ja valitsusväliste organisatsioonide tegevusega, et võtta vastutusele inimõiguste rikkumiste eest Ukrainas ja olukorra eest Krimmis.

ÜRO peaassamblee lõi inimõiguste nõukogu, mis koosneb 47 riigist, 2006. aastal. Selle põhieesmärk on reageerida inimõiguste rikkumistele ja anda nende kohta soovitusi.

Leedu kuulub ÜRO inimõiguste nõukokku 2024. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles