Venemaa ja ELi vahel lakkas toimimast lihtsustatud viisarežiim

Copy
Vene turistid soome piiripunktis Nuijamaal 28. juulil.
Vene turistid soome piiripunktis Nuijamaal 28. juulil. Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP/SCANPIX

Täna jõustus Euroopa Liidu otsus peatada viisalihtsustusleping Venemaaga, mille tulemusena muutuvad venemaalaste jaoks Schengeni viisade väljastamise tingimused ja tähtajad.

Seega on dokumentide läbivaatamise ja viisade väljastamise tähtajad nüüd vähemalt 15 päeva, mõnel juhul kuni 45 päeva. Viisatasu tõusis 35 eurolt 80 eurole, 6–12-aastastele lastele 35–40 eurole.

Lisaks suureneb viisakeskusele või konsulaadile esitamiseks vajalike dokumentide arv. Schengeni riikide konsulaadid võivad taotlejatelt nõuda täiendavaid dokumente, sealhulgas neid, mis ei sisaldu viisataotluste standardnimekirjas.

Euroopa Komisjon kutsus riike üles põhjalikult kontrollima Venemaa kodanike avaldusi ja väljastama neile viisasid ühekordseteks lühireisideks Schengeni alale.

«Kui kodanik on käsitletav ohuna mõne liikmesriigi avalikule korrale, sisejulgeolekule või rahvusvahelistele suhetele, tuleks individuaalse hinnangu alusel viisa andmisest keelduda. Samuti peaksid riigid keelduma viisa andmisest taotlejale, kui on kahtlus, et ta pärast viisa kehtivusaja lõppu EList ei lahku,» selgitas Euroopa Komisjon.

Juba väljastatud viisad kehtivad endistviisi, kuid kui liikmesriigid tunnevad muret mõnest viisaomanikust lähtuva julgeolekuohu pärast, soovitab Euroopa Komisjon Schengeni viisa tühistada.

ELi riigid saavad väljastada viisasid ühe riigi külastamiseks oma äranägemise järgi, ilma et viisa saajal oleks õigus pääseda ülejäänud Schengeni alale. Seda tehakse eelkõige juhul, kui mõni liikmesriikidest on vastu Venemaa kodanikule individuaalse Schengeni viisa väljastamisele.

EL jääb avatuks viisataotlejatele, kes reisivad olulistel eesmärkidel. Seega eelistatakse viisade väljastamisel ELi kodanike pereliikmeid, ajakirjanikke, teisitimõtlejaid, kodanikuühiskonna esindajaid, üliõpilasi ja teadlasi.

Turistid registreeritakse viimasena, nende dokumentidele määratakse madala prioriteediga staatus.

ELi ja Venemaa-vaheline viisalihtsustusleping kehtib alates 2007. aasta juunist. ELi riigid otsustasid 31. augustil 2022 Prahas mitteametlikul kohtumisel külmutada viisalihtsustuslepingu Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles