ÜRO ärgitas ELi mitte lahendama energiakriisi fossiilkütustega (7)

Copy
ÜRO inimõigusjuhi kohusetäitja Nada Al Nashif.
ÜRO inimõigusjuhi kohusetäitja Nada Al Nashif. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Scanpix

ÜRO ärgitas täna Euroopa Liidu riike jätkama võitlust kliimamuutuse vastu ja mitte suurendama energiakriisi lahendamiseks fossiilkütuste kasutamist.

«Käimasoleva kliimakriisi ees ei ole ruumi vähikäiguks,» ütles ÜRO inimõigusjuhi kohusetäitja Nada Al Nashif ÜRO inimõigusnõukogule.

Ta tõi välja Pakistanis üle 33 miljonit inimest mõjutava laastava üleujutuse kui näite sellest, mis juhtub, kui maailm kliimakriisile reageerida ei suuda.

«Kui palju selliseid tragöödiaid veel vaja läheb, enne kui olukorra pakilisus meid tegudele ajab?» nõudis ta.

Al Nashif möönis inimõigusnõukogu 51. istungjärgu avakõnes, et Euroopas lakke sööstnud energiahinnad ähvardavad mõjutada talvel kõige haavatavamaid.

Moskva kallaletung Ukrainale on viinud maagaasi hinna rekordkõrgele ja heitnud Euroopa Liidu majanduse sügavasse määramatusse.

Pilgud on nüüd sellel, kas Vene president Vladimir Putin otsustab energiatarne täielikult peatada.

Venemaa tekitas läinud nädalal Euroopas ärevust, kui peatas tähtajatult gaasitarne Saksamaale läbi Nord Stream 1 torujuhtme. Kreml tõi põhjuseks Lääne sanktsioonid.

Enne sõda tuli Venemaalt 40 protsenti ELi gaasiimpordist. Saksamaa ja teised on püüdnud talve lähenedes leida kiirelt uusi viise kodude kütmiseks ja tehaste käitamiseks.

Al Nashif märkis, et osa ELi liikmesriike on asunud investeerima fossiilkütuste taristusse ja varudesse.

«Ehkki see impulss on arusaadav, ärgitan ma ELi ja tema liikmesriike kaaluma fossiilkütuste taristusse pühendumise pikaajalisi tagajärgi,» lausus ta. «On elutähtis kiirendada energiatõhususprojektide ja taastuvenergia arengut.»

Samuti kutsus ta riike olema novembris ambitsioonikad ÜRO kliimakonverentsil Egiptuses ja lahendama seal kliimamuutusest tingitud kahjude hüvitamise küsimust.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles