Sanna Marin kutsub ELi seisma ühtsena Venemaa väljapressimise vastu (3)

Copy
Soome peaminister Sanna Marin Strasbourgis Euroopa parlamendis 13. september 2022.
Soome peaminister Sanna Marin Strasbourgis Euroopa parlamendis 13. september 2022. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP/Scanpix

Soome peaminister Sanna Marin kutsus teisipäeval Euroopa Liitu seisma ühtsena Venemaa energiašantaaži vastu ja kehtestama Moskvale veel sanktsioone.

Marin esines Strasbourgis Euroopa Parlamendi ees päev enne Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni iga-aastast kõnet ELi olukorrast, milles ilmselt on keskseks teemaks Ukraina sõja mõju Euroopale.

Soome peaminister süüdistas gaasitarneid oluliselt vähendanud Venemaad energia relvana kasutamises ja ütles rahvaesindajatele: «Meie ühiskondade šantažeerimine energiatarnetega on Venemaa viis murendada ja hävitada Euroopa toetust Ukrainale ja lõhkuda meie ühtsust.»

Vene presidendil Vladimir Putinil ei tohi lasta selles õnnestuda, rõhutas ta ning kutsus ELi üles minema ühtsena, otsusekindlalt ja julgelt talvele vastu.

Euroopa Komisjon peab tulema välja uute ja julgete lahendustega Euroopa kodumajapidamiste ja ettevõtete energiahindade alandamiseks.

Von der Leyen esitab ilmselt kolmapäeval komisjonile selleks ettepaneku, kuid ELi riigid ei ole rakendatavates meetmetes ega nende ulatuses ühel meelel.

Venemaa hävitab meie majandust ja oma tulevikku, sundides Euroopat lõpetama sõltuvust Vene fossiilkütustest, ütles Marin.

Selle tagajärgi on tunda Euroopas ja kaugemalgi.

«Me maksame praegu kõrget hinda Venemaa energia sõltuvusest vabanemiseks. Sõda ja energiahind ähvardavad tuua maailmas ka toidukriisi,» lisas Soome peaminister.

Tema sõnul peab EL kehtestama Venemaale veel sanktsioone, et ta tunneks tõepoolest sõja hinda. Marini meelest ei läinud EL Venemaaga sõlmitud viisalihtsustuslepingut peatades küllalt kaugele.

«Sanktsioone peab olema tunda tavaliste venelaste igapäevaelus. Me peame viisade väljastamist väga tugevalt piirama,» ütles Marin.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles